Прекратяват операцията по издирване на останки от самолета и тела на пасажери от падналия в Атлантическия океан самолет на „Ер Франс" Еърбъс А330. Това обявиха бразилските военни власти, цитирани от БиБиСи.

51 тела на загинали при тежката самолетна катастрофа на 1 юни бяха намерени и извадени от океана. Общо 228 пътника е имало на борда на самолета по време на инцидента.

Говорител на бразилските спасителни екипи обяви, че издирването на телата на жертвите вече е невъзможно.

Продължава обаче ръководената от Франция операция по издирването на черните кутии на Еърбъс А330. Те би трябвало да излъчват сигнали всяка секунда най-късно до 2 юли, посочват специалистите. Все още не е ясна точната причина за трагичния инцидент с френския самолет.

До момента са идентифицирани 11 от намерените 51 тела на жертвите от самолетната катастрофа. 10 от жертвите са бразилци - 5 мъже и 5 жени, а 1 от разпознатите е чужденец. Едно от разпознатите тела е на единия пилот.

Бяха обсъждани няколко версии за причината за катастрофата. Една от тях е, че полет АF447 е бил ударен от гръмотевица, но експерти смятат това за невъзможно да причини подобна трагедия.

По-късно следователи обявиха, че проверяват и версиите за силна турбуленция или проблеми в датчиците, който отчитат скоростта.

Техниците проучваха и възможността проблемът да е бил причинен от замръзването на мониторите по време на полета, които са подали грешна информация на компютрите на самолета.

Всички 228 пасажери на борда загинаха в катастрофата, което я прави най-трагичният инцидент в историята на "Ер Франс".

Появи се и информация, че двама от пасажерите, пътували на Еърбъс А330, са свързани с ислямски терористични групировки.

Малко след новините за трагичната катастрофа агенти на DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure), френският еквивалент на MИ6, са изпратени в Бразилия.

Там те са установили, че две от имената на пасажерите фигурират в строгокласифицирани документи, свързани с радикални мюсюлмански групировки, за които се смята, че са отправяли заплахи към френската република.