Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви независимост. Това обаче ще стане след преговори със столицата Мадрид. Това са двете тези от речта на Пучдемон пред местния парламент.

Каталония ще бъде независима държава, обеща Пучдемон. Той припомни, че след референдума от 1 октомври, Каталония си спечелила правото да бъде независима държава, да бъде слушана и уважавана. Независимостта е придобита с абсолютно мнозинство, обяви Пучдемон.

Каталонското правителство и аз предлагаме на парламента спиране на обявяването на независимостта, така че през следващите няколко седмици да започне диалог, поиска държавният глава. Според Пучдемон, този исторически момент изисква спиране на тази ескалацията на напрежението и търсене на мирен изход от кризата.

Вратата за диалог се затваря, ако Каталуния обяви независимост, намекна Туск

Вратата за диалог се затваря, ако Каталуния обяви независимост, намекна Туск

Днес аз ви моля с вашите намерения да уважите конституционния ред

Единственият знак от референдума е за "да" за независимостта и това е пътят, по който ще тръгна, каза Карлес Пучдемом. След 1 октомври Каталония ще бъде независима държава под формата на република, добави Пучдемон.

Милиони каталунци вярват, че трябва да имат своя държава, обяви президентът.

Каталуния си извоюва правото да бъде независима, обяви Пучдемон.

Испанското правителство отказва преговори за кризата в Каталуния

Испанското правителство отказва преговори за кризата в Каталуния

Забавяне на заседанието на местния парламент, на което се очаква да бъде обявена независимост

Каталуния беше икономическият мотор на Испания след падането на режима на Франко. С течение на годините обаче бяхме подложени на унижение от правителството в Мадрид.

Каталуния преживява изключителен и исторически момент. Това припомни президентът.

Не планирам да отправям заплахи и обиди, а да разсея напрежението, заяви в ключовата си реч пред парламента лидерът на Каталуния.

Стотици хиляди в Барселона скандират „Каталуния е Испания”

Стотици хиляди в Барселона скандират „Каталуния е Испания”

Митинг на мълчаливото досега мнозинство – така организаторите определят акцията...

Той поясни, че ще говори за последиците от спорния референдум за независимост и осъди действията на испанските власти по осуетяването му на 1 октомври. Целта беше да се създаде паника и хората да си останат по домовете, но тя не беше постигната. Повече от 2 милиона души излязоха срещу страха, посочи Пучдемон.

Сега той обяви, че иска да изпрати послание за диалог и иска по-добро разбирателство с останалата част от Испания. Не сме луди, не сме бунтовници, а нормални хора, които искат да гласуват, каза каталунският лидер.

Опозиционните испански социалисти подкрепят правителството в Мадрид за Каталуния

Опозиционните испански социалисти подкрепят правителството в Мадрид за Каталуния

Никой не подкрепят независима Каталуния

Каталуния си спечели правото да бъде независима държава, резултатите от референдума за самоопределение на 1 октомври са "да" за независимостта, подчерта Пучдемон. Той поиска мандат да обяви независима Каталуния. Според него конфликтът с Испания може да се реши чрез преговори и си струва да се потърси международно посредничество.

Франция няма да признае независима Каталуния

Франция няма да признае независима Каталуния

Ако се обяви независимост, това ще бъде едностранно и ние няма да го признаем

В този исторически момент като лидер на Каталуния искам да последвам волята на народа за превръщането на Каталуния в независима държава, каза Пучдемон.