Полицията в Белгия разпространи още снимки на тримата заподозрени за атаките на летище „Завентем” в Брюксел, съобщават световни агенции.

Под снимката на мъжа с кремавото яке, който се предполага, че е избягал и не е взривил носените от него експлозиви, полицията пита: „Разпознавате ли този човек”. Силите на реда търсят повече информация за тримата.

Двамата мъже в черно, заснети от охранителни камери на летището, се смята, че са носили детонатори в лявата си ръка, а експлозивите са били в носените от тях куфари. Федералната прокуратура смята, че двамата „най-вероятно са извършили самоубийствени атаки”.

Белгийската полиция започна серия от антитерористични операции и преследване на избягалия терорист, който се вярва, че се е паникьосал и не е детонирал носения от него експлозив в куфара.

Самоличността на тримата все още не е установена.

Таксиметровият шофьор, който ги е закарал на летището, е заявил, че тримата са действали подозрително. Те са отказали да им се бута багажът.

Вчера при претърсване на жилище в квартал "Схарбек" бяха открити знаме на "Ислямска държава" и бомба с пирони и химикали.

Телевизия VTM съобщава, че таксиметровият шофьор е отвел полицията до жилище в квартала, където е била открита бомба с химикали.

Вчера сутринта атентаторите на летището са поръчали голямо такси за трима души и пет куфара. Когато таксито пристигнало, оказало се, че е твърде малко за багажа. Тримата не били щастливи от факта, отбелязва телевизията.

След като таксиметровият шофьор ги закарал на летището и чул за атаката, той осъзнал връзката и се обърнал към полицията, допълва телевизията.

Съобщава се, че куфар, който не се е побрал в таксито, е бил оставен и по-късно открит от полицията при претърсването на жилището.

Шофьорът многократно е повторил, че тримата мъже не са му позволили да натовари багажа на автомобила.

Тримата заподозрени нападатели, които удариха летището, са поставили бомби в багажа си, каза кметът на район Завентем Франсис Вермерен пред „Франс прес”.

Те са дошли с такси, техните бомби са били в куфарите им. Те са поставили куфарите на количките за превозване на багаж, първите две бомби са избухнали. Третият също поставил багажа на количка, но той вероятно се е паникьосал, бомбата не е взривена”, обясни той.  

В социалните мрежи беше разпространена рентгенова снимка, която показваше пирон в гърдите на пострадал при атентатите.

До момента е идентифицирана само една жертва на атаките. 37-годишната Аделма Тапия Руиз е загинала на летището, потвърдиха от Перу. Тя е била на летището с белгийския си съпруг и техните две 4-годишни близнаци. Тя трябвало да лети до Ню Йорк.

Според информацията на белгийските власти 31 души са загинали при серия експлозии в Брюксел във вторник сутринта. Първите две експлозии станаха на летище „Завентем”, североизточната част от центъра на Брюксел, около 8 часа сутринта. На летището загинаха най-малко 11 души и над 100 са ранени. Около час по-късно последва трета експлозия на метростанция „Малбек” на rue de la Loi, близо до централата на ЕС. 20 души загинаха и 130 са ранените.

„Ислямска държава” пое отговорност за атаките и предупреди, че предстоят още много „черни дни” в Европа, след като премиерът на Белгия Шарл Мишел описа вчерашния ден като „черен”.

Терористи удариха Брюксел
на живо

Терористи удариха Брюксел

Най-малко 31 загинали и 136 ранени при три експлозии

Лигата на имамите в Брюксел осъди престъпните актове.

Веднага след атаките беше обявено 4-то, последно ниво, на терористична заплаха в Белгия. Предприети са допълнителни мерки за охрана на обществени места. Летището „Завентем” ще остане затворено и днес, а метрото ще работи при ограничен режим. Очаква се училищата да отворят врати.

Бомба с пирони откриха в Брюксел

Бомба с пирони откриха в Брюксел

Разследващите намерили

Белгия поиска министрите на ЕС да обсъдят атаките. Среща на европейско ниво може да се проведе в четвъртък сутринта.

Междувременно Държавният департамент на САЩ предупреди американците в Европа, че терористични групи продължават да планират атаки на Стария континент, като техни мишени са спортни събития, туристически обекти, ресторанти и транспортната мрежа.

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Брюксел

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня в Брюксел

Поне 26 души загинаха

Призовава се американските граждани да бъдат бдителни на публични места или при използването на транспорт, да избягват масови струпвания на хора и да предприемат допълнителни стъпки по време на религиозни празници, големи фестивали и събития.