Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала рекордно равнище през 2020 г., нараствайки с над средното, регистрирано за десетилетието 2011-2020 г., съобщава ДПА, позовавайки се на Световната метеорологична организация (СМО) в Женева.

Поради забавянето на икономиката, причинено от пандемията от коронавирус, новите емисии всъщност са спаднали с 5,6% през миналата година. Според СМО обаче това няма "забележимо въздействие върху нивата на парникови газове в атмосферата и темповете на техния растеж".

Новото измерено ниво на въглероден диоксид е 413,2 части на милион (ppm), спрямо 410,7 година по-рано. Това е 149% от прединдустриалното ниво.

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди пандемията

Генералният секретар на СМО е Петери Таалас предупреди, че ако не се поставят по-строги цели за емисиите, отколкото тези в момента, е почти сигурно, че светът няма да изпълни целите на Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C и за полагане на усилия за неговото ограничаване дори до 1,5°C.

Новината идва малко преди провеждането на Конференцията на ООН за изменението на климата, или COP26, в Глазгоу тази неделя. На нея световните лидери ще се опитат да постигнат споразумение относно съвместните действия за ограничаване на глобалните емисии.

Според Таалас докладът на СМО е "категорично научно послание за преговарящите по изменението на климата на COP26".

Въглеродният диоксид е основният фактор за глобалното затопляне в атмосферата. От способността на човечеството за намаляване на емисиите на газа зависи дали могат да бъдат избегнати необратими климатични промени.

Въглеродните емисии скачат през 2021 г. с втория най-голям ръст в историята

Въглеродните емисии скачат през 2021 г. с втория най-голям ръст в историята

След като правителствата наливат пари в изкопаеми горива