Премиерът на Румъния Виорика Дънчила "категорично" отхвърли призова за оставка на президента Клаус Йоханис във връзка с възникналите политически противоречия около възможното преместване на румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим, пише "Таймс оф Израел".

Миналата седмица румънският кабинет е одобрил секретен меморандум за преместване на посолството. Правителството не се е консултирало с държавния глава, който е против решението.

Президентът на Румъния поиска оставката на премиера заради казуса с Израел

Президентът на Румъния поиска оставката на премиера заради казуса с Израел

Госпожа Дънчила не се справя с позицията си на премиер на Румъния

"Това е голяма грешка, защото във външната политика, ако говорим за секретни документи, президентът трябва да бъде уведомен", каза Йоханис.

Дънчила обаче отговори, че "категорично" отхвърля призива на държавния глава да си подаде оставката и коментира пред румънска телевизия, че "няма причина да го прави".

Тя предупреди, че ако подаде оставка, има "риск да отслабнат външнополитическите позиции на Румъния".

Външното министерство на Израел отказва да коментира информацията за решението на Букурещ.

Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Така балканската страна ще се превърне една от първите държави след САЩ

По-рано тази седмица президентът на Чехия обяви триетапен план за преместване на дипломатическата мисия на страната от Тел Авив в Йерусалим, който ще започне да се прилага от следващия месец с назначаването на почетен консул в Йерусалим и ще завърши с преместване на посолството.

През декември 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че местят посолството си в Йерусалим, което предизвика бурно недоволство в мюсюлманския свят.