Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Виорика Дънчила, след като правителството одобри секретен меморандум за преместване на румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим и не се консултира с държавния глава, информира "Ройтерс".

"Госпожа Дънчила не се справя с позицията си на премиер на Румъния и така правителството става уязвимо за Румъния. Заради това публично й искам оставката", се казва в съобщение на президента.

Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Така балканската страна ще се превърне една от първите държави след САЩ

Правителството на Румъния подкрепи посолството да бъде преместено в Йерусалим, което разгневи президента - има последната дума, тъй като решението може да доведе до нарушаване на международното право.

Според румънските закони президентът трябва да вземе окончателното решение за преместването на посолството.

По-рано тази седмица Дънчила беше на държавна визита в Израел и тя не се е консултирала с президента преди да напусне страната.

Вчера премиерът заяви, че подкрепя Букурещ да премести посолството си в Йерусалим, но призна, че няма достатъчно подкрепа у дома.

Провеждаме консултации по въпроса с всички институции в Румъния, каза тя по време на среща с президента на Израел Реувен Ривлин в Йерусалим.