Методите на сирийската опозиция могат да доведат до гражданска война в страната.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата си Катрин Аштън, която ръководи външната политика на ЕС.

"Днес Евронюз - нашият общ телевизионен канал с държавите от ЕС - показа кадри на които новосъздадената свободна сирийска армия атакува... правителствени сгради. Това е подобно на истинска гражданска война", обясни Лавров.

Разбира се, ако опозицията продължава да използва такива методи, това ще доведе... до мащабна гражданска война", допълни още той.

Руският външен министър също заяви, че разпалването на конфликта става и чрез външна намеса. По думите му Русия не иска да се повтори ситуацията с Либия.

Ние сме свидетели как външни играчи необмислено се опитват да помагат за ескалиране на конфликтите в Сирия, може би защото искат да се драматизира ситуацията в медиите и така да получат допълнителни аргументи за справедлива намеса в делата на Сирия", обясни руският външен министър.

От своя страна Катрин Аштън отново призова сирийския президент Башар ал-Асад да напусне властта или ще бъде наложен още по-голям натиск над страната, което ще доведе до изолиране на режима.

Време е президентът Асад да напусне властта", каза Аштън. По думите й Арабската лига е изразила „ясно позицията си" за Сирия.

Вчера Арабската лига даде три дни на Асад да спре  "кървавите репресии" или рискува да му бъдат наложени тежки санкции.

Според Лавров планът на Арабската лига за Сирия трябва да бъде по „конкретен".

Русия сериозно се противопоставя на действията на Запада, който се опитва да разреши проблема в Сирия с методите, които се използваха в Либия.

На 4 октомври Китай и Русия гласуваха против изготвената от Запада проекторезолюция срещу Сирия в Съвета за сигурност.