"Специалната военна операция" на Русия трябва да продължи поне до превземането на цялата Донецка област в Източна Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

По време на ежедневен брифинг той посочи, че самопровъзгласилата се Донецка народна република, подкрепяна от Русия, която се бие с украинските сили от 2014 г. насам, контролира само част от по-обширната територия, за която претендира.

Затова е необходимо най-малкото да се освободи цялата територия на ДНР, категоричен бе Песков.

Русия определи военната си кампания в Украйна като необходима за защита на рускоезичното население в източния украински регион Донбас, половината от чиято територия съставлява Донецка област, от "геноцид" от страна на Киев.

От своя страна Украйна и западните страни твърдят, че това е претекст за заграбване на земя в имперски стил.

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

За украинския президент стабилността в Европа е невъзможна, докато Путин остава на власт

Въпреки че Русия вече контролира почти цялата Луганска област - другата половина на Донбас, тя държи едва около 60% от Донецка област.

Подкрепяните от Кремъл Донецка и Луганска народна република, заедно с други два окупирани от Москва региона в Южна Украйна - Херсон и Запорожие, искат да станат част от Русия, след като местните окупационни власти вече обявиха, че на проведените референдуми всички са гласували "за" присъединяването.

По-голямата част от международната общност обаче се противопоставя на подобен ход, наричайки тези референдуми "незаконни" и "фиктивни".

"Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати. Ние не признаваме нито едното, нито другото". Това написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

През 2014 г., след организиран точно по такъв начин референдум, Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете "републики" в Донбас - Донецк и Луганск.

Окупационните власти на Херсонска и Луганска области поискаха от Путин да ги анексира

Окупационните власти на Херсонска и Луганска области поискаха от Путин да ги анексира

Западът определя гласуването като "принудително"