Заподозрените за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал са посетили Чехия през 2014 г. По същото време Скрипал е бил на посещение в централноевропейската страна, където се смята, че е помагал на чешкото контраразузнаване за изобличаването на руски шпиони.

Скрипал се срещнал с чешките служби в Прага през 2012 г.

Скрипал се срещнал с чешките служби в Прага през 2012 г.

Скрипал е посетил Прага най-малко веднъж през 2012 г.

Сергей Скрипал - как е станал агент и на каква цена?

Сергей Скрипал - как е станал агент и на каква цена?

Как е бил разобличен като двоен агент...

Информацията съобщава Радио Прага, позовавайки се на чешкото радио Radiozurnal, което пък цитира източници от разузнаването на Чехия.

Доктор от ГРУ отровил Скрипал?

Доктор от ГРУ отровил Скрипал?

Разкрития с обвинения към Кремъл

Двамата мъже, които се вярва, че работят за руското военно разузнаване, са пристигнали в Чехия в средата на октомври 2014 г., използвайки същите имена като във Великобритания - Александър Петров и Руслан Боширов. Те посетили Чехия няколко дни преди Скрипал да пристигне в страната.

Радио Прага отбелязва, че това навежда на мисълта, че Скрипал е бил следен от двамата мъже няколко години преди опита за убийство.

Чешкото разузнаване обяви, че няма да коментира случая.

Путин лично наградил Петров-Мишкин като Герой на Русия

Путин лично наградил Петров-Мишкин като Герой на Русия

Преди четири години Мишкин е удостоен от президента Владимир Путин със званието Герой на Руската федерация

Припомняме, на 5 септември британската полиция съобщи, че е идентифицирала двама от извършителите на атаката с нервнопаралитичното вещество "новичок" в Солсбъри, известни с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Беше публикувано видео с двамата, като беше уточнено, че това вероятно не са истинските им имена. Впоследствие беше уточнено, че "Боширов" в действителност е подполковникът от руското Главно разузнавателно управление Анатолий Чепига.  Александър Мишкин пък е пътувал до Великобритания под името Александър Петров.

Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отравянето, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".