Съдът в Ню Йорк отхвърли иска на Демократическата партия, обвиняващ предизборния щаб на Доналд Тръмп в сговор с Русия, целящ победа на кандидата на Републиканската партия на президентските избори през 2016 г., предаде "Свободна Европа". Същевременно съдът признава, че Русия се е намесила в изборите.

В съдебното решение се посочва, че съдът не може да приеме иск срещу Русия заради правната доктрина на т. нар. суверенен имунитет, която защитава чуждестранните правителства от съдебно преследване в САЩ. Уточнява се, че легитимно средство за защита срещу враждебните действия на други държави са санкциите, наложени от изпълнителната и законодателната власт.

Мълър е установил 126 контакта между обкръжението на Тръмп и Русия

Мълър е установил 126 контакта между обкръжението на Тръмп и Русия

По думите му, руската намеса продължава…

Съдът посочва още, че не може да подведе под отговорност щаба на Тръмп и WikiLeaks за публикуването на данни от имейли, получени чрез хакерска атака срещу компютрите на Демократическата партия, защото това би било нарушение на Първата поправка в американската конституция, гарантираща свободата на словото.

Самият Тръмп коментира в Туитър съдебното решение, като заяви, че то оневинява него и щаба му по отношение на всяко обвинение в сговор с Русия.

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Шефът на правната комисия Надлър внесе иск…

Президентът на САЩ  реагира по аналогичен начин и при отказа на спецпрокурора Робърт Мълър да повдигне обвинения срещу него по разследването за руската намеса.

Впоследствие Мълър заяви, че докладът му не оневинява Тръмп.