САЩ приветстваха резултатите от референдума в Македония, на който гражданите изразиха подкрепата си за членство в НАТО и ЕС чрез приемане на Преспанското споразумение между Македония и Гърция.

Информацията съобщава Македонската информационна агенция, позовавайки се на Държавния департамент.

Над Македония надвиснаха мрачни облаци, пише гръцкият печат

Над Македония надвиснаха мрачни облаци, пише гръцкият печат

Правителството "без съмнение е губещият на референдума"

САЩ силно подкрепят пълно прилагане на споразумението, което ще позволи на Македония да заеме мястото си в НАТО и ЕС, като допринесе за регионалната стабилност, сигурност и просперитет. Докато парламентът на Македония провежда дебати за конституционни промени, ние призоваваме лидерите да се издигнат над партийните политики и да се възползват от тази историческа възможност за осигуряване на по-светло бъдеще на страната като пълноправен участник в западните институции, се казва в съобщението на ведомството.

България вижда категоричното желание на Македония за ЕС и НАТО

България вижда категоричното желание на Македония за ЕС и НАТО

Референдумът е най-висша демократична практика, губенето на време не е от полза за страната и региона

Междувременно Партията на европейските социалисти (ПЕС) поздрави македонските граждани за подкрепата за Преспанското споразумение, но подчерта, че изборният праг не е преминат заради манипулативната кампания на опозицията.

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%
Обновена

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%

903 169 гласа ( 50% + 1) са необходими за валиден референдум

"За съжаление избирателната активност на референдума не достигна 50%. Безпрецедентната манипулативна кампания обезсърчи много хора да излязат да гласуват. Част от опозицията, която е от Европейската народна партия, и президентът на страната още веднъж показаха опортюнизма и късогледството си", съобщи Удо Булман.

Социалдемократите призоваха опозицията да уважи волята на народа, демонстрирана на референдума.