Съдът на Саудитска Арабия осъди петима души на смърт за убийството на журналиста Джамал Кашоги, а други трима получиха общо 24 г. затвор, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на главния прокурор.

Сауд ал Катани, бивш съветник в кралския двор, който се смята, че е наредил убийството, е разследван, но не са му повдигани обвинения и е освободен. Заместникът на шефа на разузнаването Ахмед ал Асири също е освободен.

11 саудитски граждани са съдени по случая.

Следствието е установило, че убийството е било извършено без предварителни намерения.

Всички могат да обжалват присъдите.

Съдът също реши, че тогавашният генерален консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед Отаиби е невинен. Той е освободен от затвора, пише "Гардиън".

Присъдите са произнесени след 9 заседания.

Процесът се проведе при почти пълна тайна, макар че няколко дипломати, включително от Турция, както и членове на семейството на Кашоги присъстваха на процеса.

Спецслужбите на САЩ имат месец да посочат убийците на Джамал Кашоги

Спецслужбите на САЩ имат месец да посочат убийците на Джамал Кашоги

Всички улики водят към Мохамед бин Салман

Саудитският журналист беше убит по брутален начин в консулството на монархията в Истанбул през октомври 2018 г. Убийството разклати отношенията на Рияд със световната общност и отдръпна инвеститорите. Също така предизвика най-голямата дипломатическа криза с участието на Саудитска Арабия от атаките на 9/11.

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", за последно е видян в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където е трябвало да получи документи за брак. Тялото му е било разчленено и изнесено от сградата. Останките все още не са открити.

Бдение пред саудитското консулство в Истанбул 1 г. след убийството на Кашоги

Бдение пред саудитското консулство в Истанбул 1 г. след убийството на Кашоги

Бдението започна малко след 13,14 часа днес

В доклад на ООН се твърди, че Саудитска Арабия е отговорна за убийството и че трябва да се разследва възможна роля на принц Мохамед в убийството. Американският Конгрес вярва, че принцът е "отговорен за убийството", което се отрича от Мохамед бин Салман. 

Преди няколко месеца турски вестник разкри последните думи на Кашоги. Според вестник "Сабах" Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, защото има астма и може да се задуши.

Заподозрените за Кашоги си правили "смразяващи" шеги преди убийството

Заподозрените за Кашоги си правили "смразяващи" шеги преди убийството

Нарекли го "жертвено животно" още преди убийството

След като първоначално отричаха, саудитските власти обвиниха агенти, които са действали самоволно. Прокуратурата обяви, че тогавашният заместник на шефа на разузнаването е наредил Кашоги да бъде върнат в страната, но след това е била издадена заповед да бъде убит, след като са се провалили опитите да бъде върнат в Саудитска Арабия.

Според прокуратурата Сауд ал Катани, бивш топ съветник в кралския двор, е издал заповедта за убийството по "Скайп".

Синът на Кашоги защитава Саудитска Арабия от критиците, "използващи" убийството

Синът на Кашоги защитава Саудитска Арабия от критиците, "използващи" убийството

Твърди се, че саудитските власти са му затворили устата с многомилионен дом