Швейцарската полиция нахлу в централата на УЕФА в град Нион, за да изземе документация, свързана с настоящия президент на ФИФА Джани Инфантино, който е свързан с офшорна сметка и аферата PanamaPapers („Документите от Панама”), съобщава „Гардиън”.

Според информация от УЕФА сключени са серия от сделки с офшорни компании, за да се укрият данъци през 2006 година.

Както е известно, преди да бъде избран за президент на ФИФА Инфантино бе генерален секретар на УЕФА. Самият той отрече да има офшорна сметка в Панама.

Шефът на ФИФА отрича за офшорната сметка в Панама

Шефът на ФИФА отрича за офшорната сметка в Панама

Неговото име също се оказа замесено

Изнесени от британското издание документи показват, че Инфантино е участвал с двама бизнесмени в подписването на договор за телевизионни права през 2006 година. Бизнесмените са свързани с корупционен скандал във футбола.

От УЕФА обявиха, че напълно сътрудничат с швейцарската полиция.

УЕФА може да потвърди, че днес бяхме посетени от швейцарската федерална полиция, която действа със заповед за обиск и поиска сключени договори между УЕФА и Cross Trading / Teleamazonas. Естествено УЕФА предостави на федералната полиция всички съответни договори, които притежава, и напълно ще сътрудничи, отбелязват от федерацията.

От швейцарската полиция обявиха, че действията са мотивирани от „подозрения за престъпна безстопанственост”.

Изнесените от панамската кантора „Мосак Фонсека” документи разкриват информация за договор от 2006 година за продажбата на еквадорски права на турнирите Шампионска лига, Лига Европа и Супер купата. Споразумението е с две фигури, които са обвинени във вземане на подкупи като част от американско разследване на корупционни практики във ФИФА.  

Уго Джинкис и Мариано Джинкис, неговият син, са под домашен арест в Аржентина.