Очаквам от социалистите в много европейски страни, включително и България, да увеличат броя на евродепутатите си след изборите през май.

Левицата имала успехи и сега, но те не били достатъчни.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от "24 часа".

Важно е БСП да има партньори в Европа. Сега сме 4-ма депутати от левицата в България, какво можем да свършим, ако зад нас не стои една голяма група, убеден е още Станишев.

Имайте едно на ум с АБВ, предупреди Станишев

Имайте едно на ум с АБВ, предупреди Станишев

Според Георги Божинов левицата не може да си осигури мнозинство

Той направи изявлението преди началото на конгреса за евроизборите, който се провежда в Мадрид. С него левицата в Европа стартира кампанията на кандидата си за шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Има страни, където Франс Тимерманс ще изиграе позитивна и ключова роля в кампанията, в други ПЕС ще се включи в обучения на активисти. Къде ще отиде Тимерманс зависело от националните партии и дали те ще го поканят.

Предстоят ни 3 месеца пътешествие и одисея в диалог с хората, на които да представим изготвения от нас нов социален договор за Европа, обясни Станишев.

ПЕС ще приеме манифеста си в събота. Той е изработен заедно от 34 партии с амбицията да обновим Европа и да я спасим чрез промяна, допълни той.

До 15 март става ясно Станишев ще води ли листата на БСП

До 15 март става ясно Станишев ще води ли листата на БСП

Корнелия Нинова обсъди с коалиционния съвет платформата за евроизборите

Той е убеден, че хората навсякъде искат да видят ЕС, който възстановява справедливостта и бори неравенствата.

Станишев обясни, че това няма да е кампания на омразата.

Виждаме все по-голямо сближаване на ЕНП с крайните националисти - градят мостове към Орбан в Унгария, в Испания народната партия и либералите избелват образа на крайните националисти, да не кажа неофашисти, обясни Станишев.

Той разказа още, че българските евродепутати се събират веднъж месечно по проблеми от национален интерес като пакета "Макрон". Не очаквайте от мен партизанска политика или поведение, трябва да работим заедно по темите за България, заяви той. Да, ние сме леви, десни, ние сме различни и по различни неща ще имаме сблъсъци и в кампанията, и след това.

Станишев коментира и други теми, сред които мигрантите.

Позицията на евросоциалистите по въпроса за мигрантите е в интерес на България. Ние сме за реформа на Дъблинския регламент и не искаме България, както и другите гранични държави, да се превръща в буфер и лагер на бежанци, обясни Станишев. Левицата била за това Европа със силни граници, да не е разграден двор, в който всеки може да дойде и за солидарност в рамките на ЕС.