Доналд Тръмп затрупа с похвали азиатската държава Пакистан, която през последните години има противоречия със САЩ, въпреки че двете страни са традиционни съюзници, съобщава "Гардиън".

В телефонен разговор с премиера Наваз Шариф Тръмп заявил, че Пакистан е "фантастична страна, фантастично място с фантастичен народ", става ясно от официално съобщение на Исламабад.

По време на разговора вчера магнатът е похвалил Шариф като "страхотен човек".

Докато разговаряме с вас, чувствам, че говоря с човек, когото познавам отдавна. Вашата страна е изумителна, с невероятни възможности. Пакистанците са едни от най-интелигентните хора, казал Доналд Тръмп.

Някои наблюдатели са изненадани от тона на разговора.

Искам да се обърна към пакистанския народ, че те са страхотни и всички пакистанци, които познавам са изключителни хора, продължи той с похвалите.

Тръмп подчертал, че с "удоволствие" би посетил Пакистан.

Джордж У. Буш е последният американски президент, който посети азиатската страна. Буш беше на визита в Пакистан през 2006 година при изключителни мерки за сигурност.

Наваз е телефонирал на милиардера, за да го поздрави за победата на президентските избори.

Отношенията между САЩ и Пакистан се влошиха през последните години заради разногласия в борбата срещу тероризма и бездействието на Исламабад да се справи с афганистанските талибани и мрежата "Хакани", които се крият на пакистанска територия.