Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати Тръмп за Ерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир.

Това посочи външният министър на ЕС Федерика Могерини в в комюнике.

Абас: САЩ вече не са посредник

Абас: САЩ вече не са посредник

Хамас: Тръмп отвори вратата на ада

Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление от решението на президента на САЩ за Ерусалим и призова на всяка цена да се избегне насилието. Макрон е готов да предложи своите услуги на посредник.

Статутът на Ерусалим може да бъде дефиниран само чрез преговори, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Решението на Тръмп за Ерусалим е безотговорно според Турция.

МВнР: Статутът на Йерусалим ясен след преговори

МВнР: Статутът на Йерусалим ясен след преговори

България подкрепя ЕС

Правителството на Йордания, страната пазителка на мюсюлманските светини в Ерусалим, заклейми като нарушение на международното право решението на Тръмп.

Анкара смята решението на Тръмп за безотговорно, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу. Осъждаме безотговорната декларация на американската администрация. Това решение противоречи на нормите на международното право и на резолюциите на ООН, заяви той в Туитър.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Според Иран Тръмп дори разпалвал нова интифада.

Саудитска Арабия изразява дълбоките си съжаления след решението за признаване на Ерусалим за столица на Израел. То вече предупреди за сериозните последици, които може да има това неоправдано и безотговорно решение. Това се посочва в комюнике на кралския дворец, цитирано от държавните медии.

Великобритания не е съгласна с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, защото то няма да помогне на усилията за мир в региона. За това предупреди британският премиер Тереза Мей.