Тайван се отказа от плана си за закупуване на усъвършенствани нови хеликоптери за противоподводна отбрана от Съединените щати с мотива, че са твърде скъпи, съобщава "Ройтерс".

По-рано страната обяви, че планира да закупи 12 противоподводни хеликоптера MH-60R, произведени от подразделението на Lockheed Martin Corp Sikorsky. Тайвански медии обаче съобщиха, че САЩ са отхвърлили продажбата, тъй като не отговаря на нуждите на острова.

Запитан в парламента за последните промени в закупуването на нови американски оръжия от Тайван, министърът на отбраната Чиу Куо-ченг спомена първо случая с хеликоптера.

Цената е твърде висока, извън възможностите на страната ни, обясни той.

Забавени са и две други покупки на оръжие - M109A6 самоходна артилерийска гаубица и мобилни зенитни ракети Stinger.

Тайван извлякъл поуки от войната в Украйна

Тайван извлякъл поуки от войната в Украйна

Тайпе ще се осланя на получените уроци по време на годишните си военни учения

Ракетите Stinger на Raytheon Technologies са силно желани и от Украйна, където са били използвани срещу руски самолети. Доставките на САЩ обаче се свиха и производството на повече от противовъздушните оръжия е значително затруднено.

Чиу посочи, че тайванските власти вече са подписали договора за ракетите и са платили за тях, така че ще окажат натиск на САЩ да ги доставят.

Не гледаме на сделките за оръжие като на дреболия и имаме резервен план, увери той.

Тайван твърди, че САЩ са му предложили алтернативи на M109A6, включително базирани на камиони ракетни установки, произведени от Lockheed Martin, наречени High Mobility Artillery Rocket System, или HIMARS.

Тайван провежда програма за военна модернизация, за да подобри способностите си да отблъсква евентуални китайски нападения, включително с прецизни оръжия като ракети.

Тайванска телевизия вся паника, след като по погрешка обяви нападение от Китай

Тайванска телевизия вся паника, след като по погрешка обяви нападение от Китай

В сутрешната емисия се появиха предупреждения за война и за обявяване на извънредно положение

Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и през последните две години засили военните дейности около острова, за да го притисне да приеме претенциите за суверенитет на Пекин.

В последно време се засилиха опасенията на Тайван, че Китай може да използва кризата в Украйна, за да предприеме действия срещу острова.

През март стана ясно, че Тайпе обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Освен това през април тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към гражданите за оцеляване при евентуална война.

Белият дом и Лондон са обсъдили китайската заплаха срещу Тайван

Белият дом и Лондон са обсъдили китайската заплаха срещу Тайван

Напрежение в стратегически регион