Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е човек, с когото Великобритания и Европейският съюз могат да се договорят и да вършат работа.

Това заяви британският външен министър Борис Джонсън на фона на разделението в ЕС по отношение на резултата от изборите, цитиран от "Франс прес".

"Доналд Тръмп, както казах преди, е човек, с когото можеш да се споразумееш и аз мисля, че това може да бъде добро нещо за Великобритания, но също може да бъде добро нещо и за Европа", каза Джонсън при пристигането си на среща на външните министри на ЕС.

ЕС ще търси партньорство със САЩ и при Тръмп

ЕС ще търси партньорство със САЩ и при Тръмп

След вчерашната среща

"Мисля, че е необходимо всички да изчакаме и да видим какво ще направят, но мисля, че трябва да го разглеждаме като момент на възможност", добави той.

Вчера шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини ръководи извънредна среща на министрите, за да обсъдят отговора на Брюксел във връзка с резултата от изборите в САЩ. Но Джонсън отказа да участва, аргументирайки се, че това би изпратило грешен сигнал към новия президент.

Могерини заяви след разговорите, че очаква "много силно партньорство" с администрацията на Тръмп, но предупреди, че ЕС не може просто да чака, за да ви какво ще направи магнатът.

Тя агитира за нова глобална стратегия, която ще донесе на ЕС реална политика в областта на отбраната, но Великобритания и няколко други държави членки се противопоставят на плановете, тъй като те вярват, че ще засегнат НАТО, който гарантира сигурността на Европа от 1949 година.

Джонсън каза пред репортери, че разширяването на военното сътрудничество в ЕС и увеличаването на разходите за отбрана е положително, но не трябва да става за сметка на НАТО.

"Важно е, когато изграждаме тези структури на ЕС, те трябва да бъдат в допълнение към НАТО. Не трябва да подкопавате фундаменталната архитектура за сигурност, която се грижи за вас през последните 70 години", поясни британският топ дипломат.