Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под въпрос дали мирните преговори с Израел ще бъдат възобновени някога, обвинявайки палестинците, съобщават БиБиСи и други медии.

В кулоарите на Световния икономически форум в Давос Тръмп подчерта, че палестинците не са уважили САЩ след решението му да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Трябва да бъде показано уважение към САЩ или до никъде няма да стигнем", предупреди той.

Палестинците обявиха, че САЩ вече не могат да бъдат неутрален посредник.

Той се закани да спре финансовата помощ за Палестина. Американският лидер подчерта, че палестинците трябва да се върнат на масата за преговори, за да получат пари от САЩ.

Иначе Тръмп каза, че правителството му има "добро предложение" за палестинците и Израел и би се "зарадвал да види...че нещо е направено за мира".

"Стотици милиони долари" на Вашингтон са "на масата", но палестинците няма да ги получат, "ако не седнат да преговарят", предупреди той по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Те показаха неуважение към нас", подчерта милиардерът и добави, че палестинското правителство е отказало да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс през миналата седмица.

Той също така се оплака, че "много държави" са гласували срещу предложенията на САЩ, макар че Вашингтон им отпуска стотици милиони и дори милиарди долари.

Израел винаги подкрепя САЩ, изтъкна Тръмп.

От своя страна Нетаняху каза, че съюзът с Израел и други съюзници в региона е станал най-силният при настоящия държавен глава.

Тръмп изтъкна пред израелския премиер, че в бъдеще въпросът за Йерусалим няма да бъде повдиган по време на преговори с палестинците.

Той разясни, че се предвижда малка версия на работещо посолство в свещения град от следващата година.

Нетаняху благодари на американския лидер за "историческото" решение за Йерусалим.