Турция планира да наеме повече от 20 хиляди учители, които ще заменят уволнените десетки хиляди преподаватели през последните дни във връзка с неуспешния опит за преврат преди повече от седмица, съобщава АП.

Образователният министър Исмет Йълмъз заяви, че новите учители ще заменят назначените от държавата преподаватели, които бяха съкратени, както и учители в частни училища, заради връзки с проповедника Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за организирането на пуча на 15 юли. Самият Гюлен отрича да има пръст в това.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че 15 университета, 934 училища и 109 общежития са затворени заради връзки с Гюлен.

Около 60 хиляди души от различни институции бяха уволнени от турските власти през последните дни. 

Турция обяви тримесечно извънредно положение, за да възстанови реда в страната след опита за преврат.

Междувременно за днес е организиран първият междупартиен митинг срещу опита за пуч, който ще се проведе при засилени мерки за сигурност на площад „Таксим” в Истанбул. Мероприятието се организира от най-голямата опозиционна партия – Републиканска народна партия. Но към събитието ще се присъедини и управляващата Партия на справедливостта и развитието, чиито поддръжници излизаха на масови демонстрации в подкрепа на Ердоган през последните 8 вечери.

Днес общественият транспорт в 15-милионния град ще бъде безплатен.

Турската република е по-силна в сравнение с миналото, писа премиерът Бинали Йълдъръм за всекидневника HaberTurk.

Турция е на демократична стража (...) тази стража ще продължи, докато антидемократичните елементи бъдат прочистени, добави той.

Повече от 13 хиляди души са задържани във връзка с опита за преврат.