Турция ще счита за агресия ситуация, при която турски боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от разположения вчера в близкоизточната държава руски зенитно-ракетен комплекс С-400.

Това предупреди президентът на Турция Реджеп Ердоган в интервю за СиЕнЕн, цитирано от руски медии.

„Ние сме против всякаква ескалация в региона. Ние не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и способстват за нарастване на напрежението, според мен носят отговорност за това”, каза той.

"Подобен инцидент е възможен и той ще ни застави да вземем мерки, които, безусловно, не се обсъждат. Разбира се, това ще бъде агресия срещу нашето право на суверенитет и за държавата е естествено да защитава това право", закани се турският лидер.

Вчера Ердоган обяви, че няма да се извини, а дори подчерта, че Турция чака извинение от Русия.

На пресконференция с френския държавен глава Франсоа Оланд руският лидер Владимир Путин заяви, че не е било запланувано да се разполага С-400 в Сирия, тъй като Москва изобщо не е мислела, че руската авиация може да бъде изправена пред опасности.

Путин каза още, че Русия може да използва изтребители за прикриване на руските бомбардировачи в Сирия.

Той изрази надежда подобни инциденти със сваления руски Су-24 да не се повтарят, тъй като при такива случаи изобщо не е нужна никаква коалиция.