Журналистът на Associated Press Александър Росляков написа в „Туитър”, че руските държавни медии мълчат за аферата Panama Papers.

Вчера медии разкриха, че руският лидер е свързан с укриване на около 2 милиарда долара чрез свои приятели.

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери
Обновена

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери

Изтичане на документи се превърна в бомба

Кореспондентът на „Гардиън” в Москва Шон Уокър също отбелязва, че руските държавни медии и институции мълчат.

Днес се очаква говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да коментира информацията. В последните дни Песков предупреди, че се подготвят неверни истории за Путин, поръчани от западни разузнавателни агенции с цел дискредитиране на Русия.

Иначе независимото издание „Новая Газета” публикува материал. „Ведомости” излезе с подробни статии, но държавната телевизия не е излизала с информация, а други руски медии само намекнаха.

Изтичането на информацията за офшорните схеми обаче е широко дебатирана в социалните медии. Докато антикорупционни активисти приветстваха разследването, някои руснаци сред либералната опозиция обявиха, че информацията за вътрешния кръг на Путин не е изненадваща и не е интересна.

Как с „Россия” Путин стана богат

Как с „Россия” Путин стана богат

Разследването е установило

Политическият и граждански активист Алена Попова писа във „Фейсбук”: В западно общество би било причина политик да подаде оставка, но тук това не е причина, далеч е от това...Обществото почти е свикнало на генетично ниво политиците да могат да крадат от нашите джобове.

Междувременно ръководителят на голяма руска държавна банка отхвърли като безсмислена разпространяваната информация, че Путин е свързан с 2 милиарда долара в офшорни сметки.

Путин никога не е бил замесван. Това са простотии”, каза Андрей Костин, ръководител на ВТБ Груп – втората най-голяма банка в Русия, пред телевизия „Блумбърг”.