Манфред Вебер и Франс Тимерманс - двамата водещи кандидати за следващ председател на Европейската комисия - участваха в пореден телевизионен дебат, който включваше теми като тероризма, климатичните промени и как да привлекат младите хора, информира ДПА.

Германецът Вебер, който представлява консервативната Европейска народна партия в Европейския парламент, и Тимерманс от Холандия, който е кандидат на Партията на европейските социалисти, за първи път директно се обърнаха към германските избиратели.

Топ кандидатите за шеф на ЕК влязоха в сблъсък за плана за армия на ЕС

Топ кандидатите за шеф на ЕК влязоха в сблъсък за плана за армия на ЕС

Дебатът се проведе в Европейския университетски институт във Флоренция

В началото на дебата бяха обсъдени миграцията и тероризмът. Вебер коментира, че европейците, които се борят в редиците на екстремистки организации, включително и ДАЕШ ("Ислямска държава"), не трябва да им се позволява да се връщат в родните си държави и трябва да бъдат съдени извън блока.

"Нека поговорим за нашите кюрдски партньори и да направим така, че тези, които са извършили зверства, да получат справедливо наказание там", поиска Вебер, докато Тимерманс предложи да се създаде международен трибунал за преследване на престъпниците.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права е изчислил, че повече от 10 000 джихадисти от ДАЕШ са задържани от кюрдските сили. Но няма консенсус сред европейските страни какво да правят с тях.

Кандидатите влязоха в сблъсък по темата как да се справят с климатичните промени. Тимерманс обвини партията на Вебер, че се държи като "динозаври" по казуса.

"Председателят на Европейската комисия трябва да бъде лично отговорен за климатичните промени. Ако чакаме още пет години, ние ще изгубим, и ЕНП са динозаври по този въпрос", смята холандецът.

Любезен и безборбен първи дебат между Вебер и Тимерманс

Любезен и безборбен първи дебат между Вебер и Тимерманс

Телевизионният дебат между Манфред Вебер и Франс Тимерманс се проведе в сряда вечерта

Вебер отхвърли обвиненията и отбеляза, че ЕНП е "амбициозен" в борбата с климатичните промени. Той поясни, че ще лобира в други държави като Китай, САЩ и Латинска Америка да се присъединят в борбата срещу климатичните промени.

Тимерманс също каза, че възрастовата граница за имащите право на глас трябва да бъде свалена до 16 г., защото "младите хора знаят какво искат, Грета Тунберг също знае какво иска".

Запитан дали ще подкрепи намаляване на възрастовата граница, Вебер отговори, че този въпрос трябва да бъде решен от националните правителства, а не от Брюксел, но в същото време трябва да бъде дебатиран.

Само 26% от германците знаят кой е Манфред Вебер

Само 26% от германците знаят кой е Манфред Вебер

Катарина Барли е най-познатият лидер (39%)

Последните социологически проучвания показват, че ЕНП най-вероятно ще спечели най-много места на изборите за Европейски парламент на 23-26 май. Вебер е фаворит за поста шеф на ЕК.