Великобритания премахна "Европейския съюз" от британските паспорти, пише "Гардиън".

Правителството на Обединеното кралство започна да издава нови британски паспорти без да пише на тях "Европейски съюз", макар че страната все още е пълноправен член на блока. Но решението на властите ядоса някои, които са подали документи за нови паспорти, тъй като са се надявали да запазят емблемата за членството в ЕС.

Преговорите по сделката за Брекзит в Лондон продължават и през уикенда

Преговорите по сделката за Брекзит в Лондон продължават и през уикенда

Правителството и лейбъристите не постигнаха разбирателство

"Бях шокирана, защото ние все още не сме напуснали ЕС. Предполагах, че ще получa същия стар паспорт. Не е кой знае какво, но това е реален знак, че напускаме ЕС", коментира британка, една от първите, получили новите паспорти.

От вътрешното министерство обявиха, че премахването на думите "Европейски съюз" е част от двустепенен процес по промяна на паспортите, който ще завърши с издаване на старите сини британски паспорти до "края на 2019 г.".

Брекзит е английска, а не британска авантюра

Брекзит е английска, а не британска авантюра

Сбогом Брюксел е драма в две части, втората може да е сбогом Обединено кралство

"Паспортите с цвят бургунди, които повече няма да имат думите "Европейски съюз" на корицата си, ще бъдат пуснати от 30 март 2019 г.", пише ведомството.

Допълва се, че ще продължи издаването на паспортите с думите "Европейски съюз" за кратък период след тази дата. Вие не можете да избирате дали вашият паспорт да включва думите "Европейски съюз", или паспортът да не включва, пояснява министерството.

Франция скочи срещу "гъвкавото" удължаване на Брекзит

Франция скочи срещу "гъвкавото" удължаване на Брекзит

Предложението на Туск било преждевременно и "нескопосно"

Министерството на вътрешните работи уточнява, че включването на думите "Европейски съюз" е част от политиката на ЕС, но не e задължителна.

Решението на Лондон да възстанови издаването на старите сини британски паспорти се превърна в символ на обещанието на правителството "да си върнем контрола" след изборите през 2017 г., въпреки че премиерът Тереза Мей изгуби мнозинството си в Камарата на общините.

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Процесът по Брекзит се оказа изключително досадно начинание