Германски прокурор обяви, че 16-годишното афганистанско момче, задържано във връзка с нападението в Мюнхен, се е срещнало със стрелеца малко преди атаката, цитиран от АП. 

Припомняме, 18-годишен германец с ирански паспорт застреля 9 души в мол в Мюнхен и след това се самоуби. Властите разкриха, че той е планирал нападението в продължение на една година.

В Германия задържаха приятел на стрелеца от Мюнхен

В Германия задържаха приятел на стрелеца от Мюнхен

16-годишен младеж от афганистански произход...

Според германските разследващи 16-годишният афганистанец може би е знаел за атаката предварително.

Момчето беше задържано късно вчера. Разследващите се опитват да извлекат изтрита информация от чат между двамата в приложението WhatsApp.

Полицията добави, че чрез чата двамата са се уговорили да се срещнат на мястото на стрелбата малко преди да бъде извършена. Той също е знаел, че 18-годишният е притежавал пистолет.

Десет загинали и 21 ранени при стрелба в мол в Мюнхен
Обновена

Десет загинали и 21 ранени при стрелба в мол в Мюнхен

Последва втора стрелба, този път в метростанция

Те са се познавали от миналата година, след като са се запознали в психиатрично отделение. Двамата са били лекувани за пристрастяване към видео игри и психически заболявания.

Междувременно вътрешният министър Томас де Мезиер разкри, че се водят 59 разследвания на бежанци, заподозрени за вероятни връзки с терористични организации. По думите му би било грешно всички бежанци да се разглеждат като подозрителни. Той призова за по-добро опазване на границите.