Арестуваният от испанските власти каталунски активист Жорди Санчес оттегли кандидатурата за лидер на правителството на Каталуния, откривайки пътя на сепаратистките партии да предложат ново име, информира БиБиСи.

Санчес се оттегли след решението на Върховния съд на Испания да отхвърли молбата му да бъде освободен, за да присъства на церемонията по встъпване в длъжност.

Пучдемон: Трябваше по-рано да обявя Каталуния за независима държава

Пучдемон: Трябваше по-рано да обявя Каталуния за независима държава

На 10 октомври ние планирахме да обявим независимост

53-годишният е в ареста по обвинения в противодържавна дейност след референдума за независимост в Каталуния през октомври 2017 г., който е обявен от испанския съд за незаконен.

Сепаратистките партии спечелиха мнозинство на регионалните избори през декември.

Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

Той посочи за свой приемник Жорди Санчес…

Санчес, бивш лидер на движението за независимост в парламента на богатия регион, беше номиниран от сепартистките партии, след като бившият регионален президент Карлес Пучдемон беше принуден да оттегли кандидатурата си заради испанските власти.

Съобщавайки решението на Санчес, председателят на каталунския парламент Роже Торен заяви, че "повторно са нарушени основните му права". Торен добави, че ще започне разговори за намиране на нов кандидат за лидер на Каталуния.

Едно от спряганите имена е на бившия говорител на каталунското правителство Жорди Турел, който е разследван за ролята си в движението за независимост.

28 каталунци са разследвани от Върховния съд за ролята си в организирането на референдума и последвалото обявяване на Каталуния за независима държава.