За последните три месеца на ЧЕЗ не са платени фактури за ток за 5 млн. лв. От тях около 85-86% от задълженията са от битовите потребители, а останалите - от стопанския сектор, най-вече на дребния бизнес.

От компанията обаче, констатират, че има близо 70 бюджетни организации като БДЖ, които също са длъжници на дружеството или са забавили плащанията си. Има и някои министерства, но от електроразпределетилното дружество не пожелаха да кажат кои са ведомствата.

Тази сутрин изпълнителният директор на ЧЕЗ България Блахослав Файмон е бил уведомен, че данни за това не могат да се огласяват. Файмон, заяви, че тези бюджетни организации имат проблем и с други плащания. За момента е договорено отложено плащане с тях.

Данните динамично се променят всеки ден, заяви Файмон. От ЧЕЗ отчитат също спад на потреблението на електроенергия.
За съжаление то не идва от битовите потребители, а от бизнеса.

В момента от електроразпределиотелното дружество внимателно следят развитието на индустрията у нас, защото се притесняват, че през зимния период борят на длъжниците ще се увеличи.

От ЧЕЗ обещаха до 1 февруари 2010 г. да започне първият етап от преминаването от тримесечно към едномесечно отчитане на ползваната електроенергия.

От Нова година драстично ще скочи таксата за повторно включване на тока на прекъснатите заради неплащане абонати