Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще отмени безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г.

Лавров направи обявлението по време на съвместна пресконференция със своя сирийски колега Уалид Муалем.

„Руското ръководство реши да отмени безвизовия режим между Русия и Турция. Това решение ще влезе в сила на 1 януари следващата година”, уточни Сергей Лавров.  

Руският топ дипломат подчерта, че е неприемливо да декларираш ангажимент за борба с тероризма, ала същевременно да играеш „двойни игри”, очевидно имайки предвид политиката на Турция.

„Ние взимаме предвид ситуацията, при която някои от тези страни (съседни на Сирия) изразяват своето придържане към съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, обявяват себе си за членове на антитерористични коалиции, но в действителност играят двойна игра, където терористите на практика играят ролята на неизказани съюзници”, коментирал Лавров по адрес на Турция.

Според руския първи дипломат Русия и Сирия заедно започват да поставят под въпрос ангажимента на Турция към борбата срещу тероризма.  

„Ние имаме повече въпроси относно истинските намерения на Анкара, дали тя действително е заинтересована да се бори с тероризма, включително в Сирия, дали е заинтересована за нормализацията на ситуацията в Сирия”, посочи още Лавров.

И Москва, и Дамаск смятат, че само сирийците трябва да решават своето бъдеще без външна намеса.

Москва е готова да вземе предвид интересите на страните, които са истински заинтересовани в борбата срещу тероризма, допълнил Лавров.

От своя страна сирийският външен министър настоял, че турските изтребители са свалили руския бомбардировач Су-24, защото руските военнокосмически сили са унищожили над 1000 петролни цистерни, превозващи петрола, с който „Ислямска държава” търгува нелегално.

Според Уалид Муалем „Турция продължава да поддържа износа и транспортирането на петрола, откраднат в Ирак и Сирия от „Ислямска държава”. След това петролът се транспортира до пристанища в чужбина”.

Муалем нарече турската атака срещу руския самолет Су-24 „акт на агресия”, който оспорва суверенитета на Сирия.

„Този акт на агресия оспорва суверенитета на Сирия, след като самолетът беше свален в сирийското въздушно пространство, а Турция не успя да осигури ясни доказателства за този инцидент”, коментира сирийският външен министър.