Френското правителство обяви, че иска да затегне правилата относно използването на предплатени банкови карти като част от спиране финансирането на тероризъм, съобщават световни агенции.

Финансовият министър Мишел Сапин заяви, че целта е да се ограничат възможностите на екстремистите да използват такива карти анонимно за трансфер на пари.

Според него правилата в Европа трябва да помагат за разкриване самоличността на този, който иска да си изкара такава карта или я използва.

Сапин добави, че тези, които извършиха атаките в Париж на 13 ноември, са използвали предплатени карти, но той не разкри подробности.

Сред мерките, по думите му, е предложение за разширяване правомощията на властите да замразяват активи на заподозрени, включително изземване на автомобили и имущество.

Финансовото министерство на Франция обяви, че детайли от плана ще бъдат разкрити в началото на 2016 година.

Към момента предплатените карти могат да бъдат презареждани без проверка на самоличността, ако не надвишават 2 500 евро за една година.

Междувременно шефът на полицията Мишел Кадот заяви, че са проверени 298 обекта от 13 ноември. Той добави, че 10 200 полицаи и 6 400 войници са разположени в района на столицата - предимно се охраняват станции, летища, големи публични пространства, правителствени сгради, културни обекти, медии и болници.