20 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура в село Хитрино, съобщиха от представителство на ЕК в България

Това решение българските власти са взели заедно с Европейската комисия и след като от Брюксел са дали зелена светлина, 10 милиона евро незабавно ще бъдат насочени към разтърсеното от трагедията шуменско село.

Вятърът усложнява ситуацията в Хитрино
Обновена

Вятърът усложнява ситуацията в Хитрино

Все още има теч от цистерната

Целта е максимално бързото възстановяване на местната инфраструктура, засегната от взрива.

Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Еврокомисията работна група. Тя е направена специално в помощ на пострадалото село и в нея участват комисарите по земеделието и регионалното развитие - Фил Хоган и Корина Крецу.

Решението предвижда ускорено възстановяване на разрушената инфраструктура и освен това ще даде възможност за разкриване на временни работни места в засегнатия район.

Министърът на земеделието Десислава Танева, която е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие, обяви след среща със зам.-председателя на Комисията Кристалина Георгиева, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино.

Кристалина Георгиева зове за солидарност с Хитрино

Кристалина Георгиева зове за солидарност с Хитрино

Зам.-председателят на ЕК изрази съпричастността си

"Само ден, след като в Комисията беше създадена работна група за помощ на Хитрино, вече има първи положителен резултат, и той е от огромно значение за нас", каза Танева.

Тя подчерта, че тази незабавна подкрепа "за пореден път ни показва, че когато е изправена пред трудни моменти, България не е сама и българите винаги могат да разчитат на европейска солидарност".