50 на 50 са шансовете скоростта или лошият железен път да са причина за катастрофата в Хитрино. Това каза пред Нова ТВ собственикът на фирмата "Булмаркет ДМ" ООД Станко Станков, чийто вагони се взривиха в селото на 10 декември.

Все още има голям риск за хората, предупреждават от кризисния щаб в Хитрино

Все още има голям риск за хората, предупреждават от кризисния щаб в Хитрино

Предстоят две важни фази в работата

Той обясни, че е поканил външни експерти, които са направили оглед за около 10 минути и тяхното заключение е, че на мястото железният път е в много лошо състояние. Той поясни, че въпросните експерти са международно сертифицирани и имат богат опит в разследването на подобни инциденти.

Въпреки всичко самият Станков не изключва и високата скорост да е причината за аварията. Той поясни, че се е срещнал с машинистите за кратко в съда в Шумен. По техни думи са карали с нормална скорост. Предстои да се вземат записите от черната кутия и това ще покаже точно с колко се е движел влакът.

Станков обясни, че може да се окаже и комбинацията от двете - висока скорост и лош път, да е причината за инцидента.

Според негова информация на същия прелез тази година са се случили няколко инцидента, но без жертви и с по-малки щети. По думите му стрелките на релсите са в лошо състояние.

Станков обеща фирмата му да направи дарение за Хитрино чрез БЧК. Отделно от това каза, че застраховката ще може да покрие някаква част от щетите в селото. Освен това, ако съдът прецени, Станков поясни, че е готов да покрие и по-голяма част от възстановяването на Хитрино.

Изтеглят цистерните от Хитрино

Изтеглят цистерните от Хитрино

Само една цистерна е критична...

На въпрос дали самият Станков е собственик на "Булмаркет ДМ", той отговори, че това е така на 100%. Има 40 на сто дял като частно лице и 60% - като юридическо. Той отрече да се познава с кипъреца Георгиус Георгиу, каквато информация се появи в медиите. Името на Георгиу е свързано с няколко офшорни фирми в България, държащи концесии за ски писти.