От Синдикалната организация на служителите на МВР изказват съболезнованията на близките на жертвите при трагедията от село Хитрино. В деня на национален траур те смятат, че е нужно да напомнят на обществото именно за някои от фактите, които са предизвикали, макар и опосредствано, мащаба на трагедията в шуменското село.

Синдикатите напомнят за тежките условия, при които трябва да се трудят пожарникари и спасители, а рискът при овладяване на произшествия, особено в сложна обстановка като създадената в резултат на експлозия, е неизбежен и винаги е споделен. Естествено е, когато има опасност за населението, да има такава и за пожарникарите и спасителите.

От СФСМВР се противопоставят на безсмисленото увеличаване и рискуването на живота на пожарникари, спасители и полицаи, предизвикано от непремислени структурни промени, наречени "реформи".

Снабдяването със защитни средства на пожарникарите и спасителите е от дарения. Когато такива няма, те се закупуват от служителите.

Най-остър е недостигът на служители - пожарогасителните и спасителни дейности се извършват при недостатъчен състав и практическа невъзможност за ефективното им осъществяване. Това е проблем, който непрекъснато се отлага във времето.

Освен това ръководството на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" отказва да въведе минимален брой служители в екип за пожарогасене и все още не е ясно колко пожарникари сформират такъв - двама, трима, четирима?
От синдикалната организация дават за пример, че в момента на дежурство има по един шофьор и един пожарникар, които при пожар вътре в сграда не могат да спасят застрашените хора без да нарушат подзаконовата нормативна база и без да рискуват собствения си живот и здраве.

СФСМВР напомня и че през 2015 г. са били закрити 23 служби "Спасителна дейност" и в момента от 31 служби в страната има 8, без да е увеличен техният капацитет. Една от ликвидираните служби е тази в Шумен, а първите спасители със специализирана техника, които са пристигнали в Хитрино са били от Варна. Това е причината да липсват специализирани спасителни екипи в първите минути на трагедията, които да издирват затрупани и пострадали хора.

Към тези проблеми няма как да не бъдат добавени и индивидуалните условия, при които е поставен всеки пожарникар или спасител. Налага им се да изпълняват по няколко длъжности - водачът на специален автомобил е и пожарникар, и спасител. За да не натрупват извънреден труд, който е неизбежен при намаления състав, тях ги изваждат от графиците на смените им и ги оставят да почиват, докато колегите им на дежурство работят в намален състав. И всичко това - в условията на постоянни псевдореформи, чиято цел не е да се повиши ефективността на службите, а да се ограничат разходите за безопасност на населението.

Със съчувствие към пострадалите и техните близки СФСМВР изразява своята солидарност и заявява активното си участие в кампаниите за преодоляване на последиците от трагедията и връщане на жителите на село Хитрино към нормалния им начин на живот.