Да не се разкриват секции за предстоящите президентски избори в държави с обявено извънредно положение. Това предложи независимият депутат Велизар Енчев в ефира на bTV.

Искането му засяга пряко Турция и Франция, където властите обявиха извънредно положение заради неуспешния опит за преврат и заради зачестилите терористични атаки респективно.

Енчев аргументира позицията си с ограничаването на човешките права на гражданите в тези държави и заради условията, при които не могат да се проведат нормално едни избори.

В Турция извънредното положение не позволява провеждането на каквито и да е избори. Още по-малко избори на друга държава, заяви той.

Депутатът вярва, че в Турция в момента не може да се гарантира свободното придвижване на избирателите и се забранява събирането на граждани в определени часове.

Той призовава българските граждани да гласуват в България, пояснявайки, че не прави разлика между Франция и Турция. Енчев очаква това предложение да бъде подкрепено от Атака и Патриотичния фронт.