Омбудсманът Диана Ковачева изпрати индивидуална препоръка до осемте ВиК оператора в страната, които от 1 януари 2021 г. повишават цената на водата, с настояването да не прилагат новите, по-високи цени на ВиК услугата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с Решение № Ц-46/30.12.2020 г.

Такава препоръка от доц. Ковачева получиха управителите на "ВиК - Варна" ООД, "ВиК" ООД гр. Кърджали, "ВиК" ООД гр. Перник, "ВиК" ЕООД гр. Плевен, "ВиК" ЕООД гр. Пловдив, "Водоснабдяване - Дунав" ЕООД гр. Разград, "Софийска вода" АД и "ВиК" ЕООД гр. Хасково.

Омбудсманът е категорична, че в настоящата епидемична обстановка, когато доходите на хората непрестанно намаляват, не бива да се допуска цената на ВиК услугите да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване.

7 града с по-скъпа вода от 2021 г.

7 града с по-скъпа вода от 2021 г.

Най-значително е поскъпването в София и Разград

Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че въпреки повишението на цената на услугата качеството й на много маста в страната не се подобрява. Омбудсманът акцентира и върху големите загуби на вода по водопреносните мрежи, както и върху незадоволителното изпълнение на показателите за качество.

Припомняме, че при участието си в онлайн заседанието на регулатора, когато на 3 декември 2020 г. бе обсъден проектът на решение за изменение на одобрените цени на ВиК услугите за т.г., омбудсманът настоя за икономически обосновани цени, които да отговарят на качеството за тяхното предоставяне и се противопостави на повишението на водата в същите тези осем области. За съжаление КЕВР не се съобрази с аргументираното становище на обществения защитник и новите по-високи цени станаха факт с решение в края на м.г.

КНСБ не са съгласни с решението на КЕВР за намаляването на цените на ВиК услугите

КНСБ не са съгласни с решението на КЕВР за намаляването на цените на ВиК услугите

Намалението на цените на ВиК услугите е „пирова победа“

До управителя на "ВиК" ООД гр. Перник инж. Борислав Иванов, омбудсманът подчертава, че дружеството е допуснало 76,69% загуби на вода по мрежата, а освен това оценката на регулатора е "пълно неизпълнение" на показателя "общи загуби на вода".

"Ако ВиК операторът започне да прилага Решение № Ц-46/30.12.2020 г., потребителите ще трябва да заплащат с 4,34% по-висока цена за 1 куб. м вода", негодува омбудсманът.

И в писмата до управителите на останалите четири ВиК дружествата - Варна, Кърджали, Пловдив и Плевен, където цената на ВиК услугата се повишава от 1 януари т.г., доц. Ковачева е категорична че цената на водата трябва да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга и недопускането на високи загуби по водопреносната мрежа.

Перник остава без вода за Ивановден

Перник остава без вода за Ивановден

Вода няма да има и в останали 10 населени места

News.bg припомня, че тази сутрин стана ясно, че Перник остава без вода за Ивановден. Вода няма да има в целия град, както и в останалите десет населени места, захранвани от язовир "Студена". Тя ще бъде спряна в 8 часа и ще бъде пусната поетапно, след като екипите приключат работа.

През изминалата година започна обилно напоена с новини за перничани и безводно на практика - с режим на водата и непрестанни аварии, едва в края на пролетта област Перник бе осигурена с вода посредством байпас към софийската мрежа. За източването на язовир "Студена" има повдигнати няколко обвинения, главно спрямо вече бившия министър Нено Димов, но финален извод за това къде е изчезнала водата на перничани няма. За сметка на това в края на годината новият министър Емил Димитров затвърди прякора си Ревизоро, като предупреди и за бъдещи кризи в други области на страната - засега основно заплашен е Бургас.