Политологът Огнян Минчев коментира пред БНР битката за София наесен. "Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще и бъде трудно да се върне назад - да каже, че няма да се кандидатира, а ако го направи, ще загуби позиции", каза политологът.

Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет на София

Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет на София

Впрегнатата срещу нея пропагандна машина на властта издавала паника

Огнян Минчев коментира, че ако ръководството на БСП издигне друг кандидат, който ще източва гласове от Манолова, това няма да се погледне с добро око от социалистите и симпатизантите на партията. "Затова БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова", добави той и уточни, че за Корнелия Нинова една загуба на омбудсмана при надпреварата за София ще ѝ даде надежда, че така пада потенциалът на Манолова за претенции към председателското място в Столетницата.

Манолова: Очевидно се притесняват от мен

Манолова: Очевидно се притесняват от мен

Решенията ги взимала сама без натиск

"Логично е БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София", каза от своя страна социологът Юрий Асланов в БНР. Той е управител на социологическа агенция "АФИС" и член на Националния съвет на БСП. По думите му в столицата се очертава кметски балотаж.

"Битката се очертава като интрига с неслаби играчи".

Градската десница няма да подкрепи Манолова на евентуален балотаж в столицата, а ще призове да се гласува по съвест, каза Минчев. "За десните ГЕРБ е на-значимият противник", заключи политологът. Той коментира и кандидатурата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов за столичен градоначалник:

"Проблемът на арх. Борислав Игнатов е, че представлява една коалиция, каквато е "Демократична България", която е силна в София, но сама по себе си няма да може да го изведе до победа на местните избори. Той сам трябва да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, засега не се е реализирал политически, поне не познаваме негова политическа реализация в България и в София. Основен акцент върху неговата кампания ще е да се докаже като човек, който може да носи и да си извоюва една значима политическа подкрепа, която да го изведе напред", коментира още Минчев. Според него по-разумно е щяло да бъде усилията на десните в София са обединени около един кандидат, а не да се разделят между номинациите на "Спаси София" и на "Демократична България".

С архитект "Демократична България" реконструира София

С архитект "Демократична България" реконструира София

Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на обединението

Юрий Асланов не смята, че "Демократична България" има силите да изведе своя кандидат до балотаж за кметския стол в столицата.

Огнян Минчев коментира и кондицията на ГЕРБ преди местните избори през октомври: "Ако ГЕРБ изгуби София, Пловдив или ключови градове в страната, ще покаже политическо отстъпление на ГЕРБ и ще мотивира противниците им да искат бързи предсрочни избори".

Минчев сподели още, че не е очаквал Цветан Цветанов да изчезне от политическата сцена, а по повод снимките с Валери Симеонов на събора в Жеравна, политологът поясни, че за Симеонов е от особено значение да показва, че е във властта. "От тази гледна точка Симеонов може да разговаря и с г-н Цветанов, може да заема критична позиция спрямо ГЕРБ".

Асланов коментира, че не вижда връзка на ДПС с отстраняването на Цветанов от ГЕРБ, каквато теза изложи Валери Симеонов: "Може би ДПС няма да успее да възстанови влиянието си в общини, в които е имала влияние преди. Очаква се обаче ДПС да направи исторически пробив и да получи 1 или 2 мандата в Столичния общински съвет. Резултатите от евроизборите дават основание да се очаква това".