От 1 октомври 2021 г. да се увеличат пенсиите и да започне подкрепата за младите семейства. В резултат на актуализация на бюджета минималната пенсия да стане 369 лв., което е прагът на бедност. Всички останали пенсии да бъдат увеличени на база осигурителен доход от последните години или чрез увеличаване на коефициента за всяка година осигурителен стаж. Настояваме от 1 октомври да влязат в сила и предложените от нас промени в Закона за личната помощ.

Не повече от 60% от пенсиите ще бъдат осъвременени

Не повече от 60% от пенсиите ще бъдат осъвременени

Иван Нейков не вижда нови варианти за осъвременяване - обсъждали се такива отпреди 7-8 години

За това настоя председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред медиите днес след консултациите с представители на "Има такъв народ" (ИТН) на тема социална политика и икономика, съобщиха от пресофиса на партията.

Ще настояваме от 1 януари 2022 г. да продължат промените, които се отнасят до пенсиите, така че възрастните хора да имат справедливи и балансирани пенсии, независимо от това кога са се пенсионирали, допълни тя.

Предложението ни за младите семейства е еднократна помощ от 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за раждане на първо, второ и трето дете. За второ и трето дете предлагаме еднократна помощ от 10 000 лв., ако родителят работи и се осигурява в последните две години, каза Манолова. Тя подчерта, че пакетът от мерки за младите семейства е на стойност 650 млн. лв. Това е възможно предвид предложената от служебното правителство актуализация на бюджета.

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

От 2022 г. редовен кабинет трябва да увеличи максималния осигурителен праг

Важно е да се стигне до целта, която хората очакват - да усетят промяната в джоба си. Очакванията са час по-скоро да има стабилно, почтено правителство, което да решава проблемите на хората и на първо място проблемите с доходите, категорична бе Манолова.

Припомняме, че миналата седмица Манолова внесе законопроекти за преизчисляването на пенсиите, Комисията по ревизията, Закона за личната помощ и още четири нови проекта и проекторешения. 

В ЗИД на Кодекса за социално осигуряване се предвижда преизчисляване на пенсиите в сила от 1 септември 2021 г. Според текстовете индивидуалният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лв.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев миналата седмица обясни, че следвайки политиката и дългосрочните цели увеличението на пенсиите от октомври 2021 г. ще бъде със средно с 12.5%. По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите, а добавката от 50 лв. ще бъде трайно вложена в пенсиите.

Пенсиите - условието на Манолова за подкрепа на ИТН

Пенсиите - условието на Манолова за подкрепа на ИТН

Според нея хората очакват промяна