По повод публикации в медии за продължаващо изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" Окръжна прокуратура - гр. Кюстендил се самосезира.

Възложена е съвместна проверка на ОДМВР - Кюстендил и РИОСВ, в която да проверят ТЕЦ "Бобов дол".

При извършен обход на територията не е установено наличие на отпадъци. Не е установено и изгаряне на отпадъци.

В деня на проверката е извършен обход и на площадката на "Хийт Енерджи" ЕООД (в непосредствена близост до ТЕЦ "Бобов дол" ), на която са съхранени неопасни отпадъци, приети от ТЕЦ "Бобов дол".

За неспазване на принудителна административна мярка, наложена на ТЕЦ "Бобов дол", със заповед от 03.07.2020 г. на директора на РИОСВ - гр. София, а именно: да се извърши екологосъобразно третиране на неопасни отпадъци, собственост на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД , с общо количество 995,16 тона и намиращи се на площадка на "Хийт Енерджи" ООД, на дружеството е съставен акт за установяване на административно нарушение.

ТЕЦ "Бобов дол" имал право да гори биомаса

ТЕЦ "Бобов дол" имал право да гори биомаса

Това заяви изпълнителният директор на централата инж. Емил Христов

Припомняме, проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

На 18 януари прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението е разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".

На 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

На 20 февруари пък директорът на ТЕЦ-а беше задържан.

На 27 март от ТЕЦ-а съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък за денонощие.

Подновеното горене на отпадъци предизвика остро недоволство сред местните хора.

Пак забраниха на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци
Обновена

Пак забраниха на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

И отново ТЕЦ-ът заявява, че няма да гори РДФ

на 10 април при комплексна проверка на дейността на ТЕЦ "Бобов дол" на централата беше забранено да гори отпадъци, след като на 31 март ВАП възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" и да представи обобщен доклад.

На 30 април екоминистърът се яви в прокуратурата заради ТЕЦ "Бобов дол", след като по-рано през деня стана ясно, че прокуратурата е влязла в ТЕЦ "Бобов дол" заради информацията, че там отново се горят отпадъци.

През юли пак забраниха на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци. Установени бяха несъответствия с екологичното законодателство.

Тогава от МОСВ припомниха, че такава заповед имаше от 09.04.2020 г. отново на директора на РИОСВ-Перник. Дружеството тогава обжалва заповедта пред Върховния административен съд (ВАС) и беше направено разпломбиране. Тогава проверката беше във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура от 31 март и заповед на екоминистъра от 6 април.