Системата е електронна. Засичаме скоростта на влака в отсечката Горна Оряховица-Хитрино, така че не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка.

Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов в Хитрино, където цистерна с пропан-бутан се взриви и уби най-малко седем души.

От разследването на инцидента до момента нищо не потвърждавало версията за движение на композицията с превишена скорост, уточни той пред Нова телевизия.

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, а тази дейност сама по себе си е изключително опасна, посочи още Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на Плана за действие при бедствия.

"Взимаме мерки. Изтеглихме девет цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и затова решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната", обясни Борисов.

Той допълни, че на мястото работят най-добрите експерти, "за да имаме готовност при евентуална авария при процеса".

"Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, Общинският съвет и местните хора да се съберат след това и да подпомогнем по най-бързия начин нуждаещите се", коментира още министър-председателят в оставка.