Нямам амбиции да бъда президент или премиер. Това стана ясно от думите на лидера на АБВ Георги Първанов.

 „В президентската институция повече не мога да постигна от двата успешни мандата. Ако имахме президентска република , може би щях да се позамисля, но при тези правомощия, мисля, че е по-добре да стоя отзад”, заяви Първанов пред bTV.

Той призна, че натурата му не отговаря на премиерския пост.

Аз съм по-съзерцателен, амбицията ми е да съм повече стратег, отколкото да тичам по оперативните задачи. Затова сега политическото лидерство, което има много оперативност, ми тежи, не го крия, но слава богу имам добър екип”, изтъкна още той.

По думите му една постоянните цели в политическия му живот е да бъде обединител на левицата.

Според него причината за провала на преговорите между БСП и АБВ за президентските избори е външна за двете партии.

Имахме воля, направихме много компромиси, много отстъпки. Всичко, което поиска „Позитано”, стана, кандидатът е техен, формулата беше тяхна. Бях дълбоко изненадан, научих от медиите, че разтурят и провалят преговорите”, изтъкна Първанов.

Повече от това накъде да миря егото си, не искам нищо, изтеглихме нашите кандидатури, изтеглихме Ивайло Калфин, който е най-добрият”, допълни той.

Смятахме, че можем да спечелим изборите със силна коалиция, по думите му, сега ще се опитаме да ги спечелим със силна кандидатура.

Той изтъкна и качествата на кандидата на АБВ Ивайло Калфин пред този на БСП – ген. Румен Радев.

Да видим дипломатическите умения на Калфин и Радев. Калфин не би могъл да се качи на МиГ-29, но има ли по-добър държавник? Той беше най-добрият евродепутат”, изреди Първанов.

Според него Татяна Дончева, която също влезе в президентската надпревара, е добър политик, силен юрист и един от най-силните депутати, но в сравнение с Калфин губи доста.

Първанов разкритикува и държавния глава Росен Плевнелиев.

Най-тежкият грях на Плевнелиев е, че разделяше нацията през цялото време на красиви, умни и добри и на останалите. Външната политика беше непредизвикано провокативна към едни, в това число и Русия”, заяви той.

По отношение на кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН той коментира, че самото противоречиво говорене на правителството, съмнението, което изразяват, обезценява кандидатурата и намалява  шансовете й.

Няма такава външна политика. Трябва да си понесат последиците, които я правят – външният министър, посланиците, подчерта Първанов, давайки пример с лидерите на Словакия и Словения, които водят своите кандидати навсякъде по света, за да ги представят.

Първанов е убеден, че Кристалина Георгиева няма никакъв шанс.