"Софийска вода" АД ще предоставя водни количества на "Водоснабдяване и канализация" ООД - Перник, за да осигури водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места.

Съгласие за това беше дадено днес на извънредното заседание на Министерски съвет, проведено дистанционно, чрез видеоконферентна връзка.

Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

Забраниха износа на маски, предпазни дрехи и дезинфектанти

Забраниха износа на маски, предпазни дрехи и дезинфектанти

Може по изключение с разрешение на министъра на здравеопазването

Решението за изграждане на новия водопровод беше след настъпването на водната криза на територията на град Перник и въвеждането на воден режим миналата година.

Така се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир "Белмекен" - СД "Манастирска" и СД "Грънчар" до град Перник. Водопроводът тази седмица бе готов, но аварира веднага още по време на тестовете и дезинфекцията.

Припомняме, че от миналата година област Перник е в бедствено положение заради водната криза, която бе обявена в цяла област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.