Стартират интензивни проверки на язовирите в цялата страна. Приоритетно ще се проверяват язовири, за които вече са давани предписания.

Проверката е разпоредена от министъра на икономиката Емил Караниколов след среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). на срещата са набелязани мерки по надзора на язовирните стени и техните съоръжения.

ДАМТН обучава общинари да наблюдават язовирите

ДАМТН обучава общинари да наблюдават язовирите

Уговарят ВУЗ-овете да разкрият места и за хидроинженери

На срещата са обсъдени са и предстоящи нормативни промени, които да доведат до ясна и конкретна регламентация на контролните правомощия на държавната агенция. С измененията ще се цели персонализиране на отговорността за поддръжката на съоръженията и тяхната безопасна експлоатация.

Освен това се очаква да бъде направена категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената. Първите работни предложения за нормативни промени ще бъдат готови до края на месец май.

Общините нямат пари за ремонт на язовирите, обяви Гинка Чавдарова

Общините нямат пари за ремонт на язовирите, обяви Гинка Чавдарова

50 на сто от рисковите язовири са собственост на общините

Припомняме, само преди два месеца от Върховната административна прокуратура съобщиха, че 205 язовира имат технически неизправности и има опасност да предизвикат наводнение. Прокуратурата се позова на данни на ДАМТН.

Проверени са общо 4390 язовира, както и съоръженията към тях. 54,44% от тях са в неизправно-частично работоспособно състояние. 81 язовира са в предаварийно състояние.

Издадени са 5736 предписания за подобряване на техническото състояние на язовирите. Множество язовирни стени били с неизяснена собственост.

Независимо от множеството констатации за нарушения, контролният орган не е предприел принудителни административни мерки. Издадени са едва 11 акта.

Спешно изпразват 81 опасни язовира

Спешно изпразват 81 опасни язовира

Те са в предаварийно състояние

Министър Караниколов днес е оцени като ползотворно установеното партньорство на ДАМТН с Националното сдружение на общините и със собствениците на язовири и съоръжения и се ангажира то да продължи и за напред.

Приоритет в работата на министерството и на държавната агенция ще бъде осигуряване и гарантиране на безопасната експлоатация на язовирите чрез засилен контрол с цел недопускане на риск за живота и здравето на хората и стопанските субекти, заявяват от министерството.