Президентът Румен Радев остана доволен от анализа на работата на въоръжените сили през 2020 г. Пред журналисти държавният глава изтъкна, че наистина анализът впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство какво да се прави занапред.

По думите му въоръжените сили работят в изключително сложна обстановка като недостиг на ресурси, остаряла техника, предизвикателствата с коронавируса, но дори и в тези условия военнослужещите изпълняват своите задължения, продължават да градят нови способности и участват активно в процеса на модернизация на въоръжените сили.

Реплики за нальота и самолетите ни на прегледа на въоръжените сили

Реплики за нальота и самолетите ни на прегледа на въоръжените сили

Нальотът ще се преодолява, когато постъпят в строя и другите осем самолета Ф-16

"Ние трябва да отделим на въоръжените сили и сектор Сигурност не по-малко внимание, отколкото другите сектори като икономика, социална политика, образование, здравеопазване и култура. Без сигурност няма устойчиво развитие в останалите сектори", категоричен бе Радев.

Той даде пример със случващото се по света - разходите за отбрана в световен мащаб не намалявали, а растели всяка година, включително и за изминалата. Президентът напомни за свикването на Консултативни съвети по национална сигурност, с които се опитвал да убеди правителството, ръководството на Народното събрание и политическите партии за поставяне на военнослужещия като екипировка, мотивация, социално положение и подготовка във фокуса на развитието на въоръжените сили. "Днес можем да отчетем, че голяма част от тези процеси са в ход благодарение на упоритата работа на МО, на щаба на отбраната, на всички командири на българската армия. Мога да изразя със задоволство, че за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати от последните десетилетия", доволен е Румен Радев.

Румен Радев призова правителството да чуе поне оценките на САЩ

Румен Радев призова правителството да чуе поне оценките на САЩ

Президентът не бил опонент, а обективен коректив

Той поздрави военният министър Красимир Каракачанов за неговата много активна работа човешкият и военнослужещият фактор да бъдат във фокуса на развитието на въоръжените сили, като в тази посока се отчита голям напредък.

Снимка 521607

Източник: Прессекретариата на държавния глава

Въпреки задоволството за развитието на въоръжените сили, държавният глава е обезпокоен от някои тенденции, които не били в интерес на развитието на въоръжените сили. Според Радев това са застрашителното продължаване на намаляване на нальота на летците, които охраняват въздушното ни пространство. "Нальотът продължава да бъде опасно малък и аз очаквам енергични действия, така че този проблем да бъде решен възможно най-скоро време. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно", настоя президентът.

Румен Радев изтъкна още, че има опасност учебната ни авиация да остане без самолети, което обезсмисляло проекта за изтребители. Закъснение има и с бойната машина на пехотата, за което Радев очаква да бъде реализиран сериозен прогрес и да бъде наваксано изоставането. "Има още много работа", посочи той и допълни, че най-важното е, че няма тежки произшествия, свързани с загуба на човешки живот. Той очаква още по-мотивирана работа и по-голяма прозрачност в тези кратки срокове при харчене на публичен ресурс за целите на отбраната.

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

След два часа, прекарани в съдебната зала

Припомняме, не за първи път Румен Радев, който е бивш пилот и бивш командир на Военновъздушните сили на Република България, изказва тревогата си за нальота на пилотите ни. И политическата си кариера летецът Радев започна именно с тази тема, подавайки оставката като шеф на ВВС заради непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация и несъгласие чужди самолети да охраняват българското небе. В последствие тази оставка бе оттеглена, за да я подаде месеци по-късно и да влезе в политиката.