"На последните кметски избори през 2015 г. резултатите бяха екстремни. Много силно представяне за ГЕРБ и слабо за БСП. Вероятно ще има доста сериозна битка в "смесените райони". Това заяви политологът Стойчо Стойчев пред Нова телевизия по повод предстоящите местни избори на 27 октомври.

Според него там, където се очаква да има сериозна битка, са градовете, в които населението е предимно от турски етнос. Там ще има сериозна битка между ГЕРБ и ДПС, посочи политологът.

Основният опонент на ГЕРБ на изборите били популизмът, лъжите и манипулациите

Основният опонент на ГЕРБ на изборите били популизмът, лъжите и манипулациите

ГЕРБ били в кондиция

От своя страна социологът Михаил Мирчев също предвижда, че в страната има градове, в които ще се води сериозна битка. Той очаква повече пъстрота на тазгодишните местни избори, защото на миналите избори за кметове и общински съветници две основни партии спечелиха почти във всички населени места, поясни Мирчев.

Мирчев отчете, че според проучване над 45 % от българските турци не биха искали да гласуват за ДПС, ако не бъдат принудени. По думите му в апетитните общини по морето и планините е интересно да се проследи до колко местната система е същата като националната.

Според социолога вторият тур е голямата битка за преразпределението. "Тогава вече започват мутренските практики - заплашване на хората, прилагане на натиск", изтъкна Мирчев.

В малките населени места местни коалиции решават изборите

В малките населени места местни коалиции решават изборите

В градовете границата ляво-дясно е ясна

По отношение на гражданската кандидатура на бившия национален обществен защитник, а сега кандидат за кмет на София Мая Манолова, Мирчев коментира, че Манолова влязла с много голяма амбиция в изборната кампания, но ще видим какво ще се случи. Тя е човек с много дълъг политически и юридически опит. Ще видим дали ще намери баланс. Засега не се справя много добре, посочи социологът.

Мирчев очаква да има балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Политологът Стойчо Стойчев призова хората, когато избират кметове, да мислят трезво. Не гласуваме за хора, които ще свалят Бойко Борисов или ще изберат нов главен прокурор, а избираме градоначалници. Те трябва да оправят нашите битови условия за живот, а не да влизат в политиката, подчерта Стойчев.

ЦИК и СЕМ настояват за добър тон на изборите
Обновена

ЦИК и СЕМ настояват за добър тон на изборите

Настояват да се спазват журналистическите правила и норми