Около 22 часа вчера бе свалена временно блокадата на граничен пункт "Кулата-Промахон" и полицаите са започнали да пропускат камиони, което предвид огромните опашки върви твърде бавно, предаде БНР.

Тази сутрин се пропускат само леки коли и автобуси. Едва една трета от камионите са успели да преминат  през  гишетата за проверка и контрол. Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра. Това са съобщили служители на „Гранична полиция“. 

Това ще продължи само няколко часа и се очаква по-късно недоволните  гръцки фермери отново да блокират движението.

Около 11 часа ще бъде блокирано движението на другия граничен пункт - "Илинден-Ексохи".

Днес през деня премиерът Бойко Борисов поиска от гръцкия си колега Алексис Ципрас правителството му да се намеси и блокадата да бъде прекратена. Той настоя за осигуряване на коридор за транзитни превози и подчерта, че вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки.

Принудителния престой на шофьорите е предизвикан от стачката на гръцките фермери, които от миналата седмица започнаха периодични блокади на границата като протест срещу орязването на социалните им придобивки.

Припомняме, че тази сутрин опашката от товарни автомобили достигаше до 15 километра. Към  19 часа те вече са били около 35 километра.

Затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното придвижване на стоки и хора, поради което ръководството на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията настоятелно призова посланика на Гърция в България Димостенис Стоидис да бъде осигурен коридор за транзитните превози.

От своя страна посланикът Стоидис призна, че трудно ще се намери бързо решение, тъй като на 4 февруари се подготвя и общонационална стачка в Гърция.

От другата страна на браздата фермерите са паркирали тракторите си отстрани на пътя, седят на маси и ядат скара. А българските шофьори, които са болшинството сред чакащите, стоят и чакат. В това време стоката, която превозват се разваля, сроковете се изпускат, а фирмите губят пари.