От сдружението на заведенията се обръщат с отворено писмо до министъра на туризма Марияна Николова и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, в което искат ясни правила за организиране на двата големи празника - 8 декември и Нова година.

Всички заведения разчитат на приходите от организирани мероприятия и колегите изразяват притеснение относно невъзможността да се планира политиката по отношение на рекламата, събиране на капаро, организиране на партита, наемане на певци, DJ и др. "Тези двата празника са изключително важни за бизнеса и ще бъдат глътка свеж въздух за всички - служители, артисти, собственици и не на последно място нашите клиенти."

Собственици на заведения се опасяват от масови фалити заради повторното затваряне

Собственици на заведения се опасяват от масови фалити заради повторното затваряне

По думите им служителите не можели да се възползват от обезщетение, защото вече са били веднъж на борсата

Затова и заведенията искат конкретни параметри, включително и за нощните клубове, които към този момент са под забрана за работа, по които да си организират работат при нормални условия а за 8 декември и Нова година

В отвореното писмо се посочва и че 15 дни след затварянето на заведенията заболеваемостта от Covid-19 ни най-малко не е намаляла, а точно обратното, което според тях е доказателство, че не заведенията са разпространители на заразата.

Лекарите искат да се затварят дискотеките, а не болниците

Лекарите искат да се затварят дискотеките, а не болниците

Според БЛС нарушаването на лечебната дейност трябва да е последното ограничение

За 8 декември и Нова година те предлагат:

  1. Отпадане на забраната за работа на нощните клубове.
  2. Отпадане на "вечерният час" за работа на заведенията до 23:30 ч.
  3. Допустимост на заетостта на заведенията от един човек на 2м2.
  4. В периода 15:00ч. - 18:00 ч. заведенията да не могат да упражняват търговска дейност с цел пълна дезинфекция преди посрещането на вечерните резервации.
  5. Задължително отстояние от 1.5 м от маса до маса.

Също така в отвореното писмо се посочва, че никакви мерки няма да спрат струпването на хора за празниците, включително и в домашни условия, а пък и контролните органи там няма как да следят за спазването на мерките. Това пък обезсмисляло забраната за работа по тези празници. Нещо повече - при наличната във всички заведения аспирация и вентилация и липсата на такива в домовете на хората, това ги правело дори и по-безопасното място за празнуване.

От асоциацията настояват за сформиране на работна група от експерти, които да уточнят мерките за работа. И не на последно място - за нормалното провеждане на празниците, което със сигурност има отношение и към психичното здраве на хората.

Алибегов: Затварянето на заведения - загуби и нулев здравен ефект

Алибегов: Затварянето на заведения - загуби и нулев здравен ефект

Нямаме нито едно установено огнище в заведение, заяви той

Припомняме, че в края на октомври месец нощните заведения бяха затворени в София, като преди това тази мярка беше въведена в други градове с висока степен на разпространение на коронавируса - Перник, Сливен, Шумен, Благоевград, Русе. Това бе направено не без съпротива от страна на заведенията. Затварянето беше въведено и после за цялата страна.

Като заповедта бе удължена до края на месец ноември.

В цялата страна вече е въведено и ограничение на работното време на заведенията. Паралелно с това те бяха подпомогнати и с допълнително намаляване на ДДС-то на 9%, което обхвана и доставката на храна по домовете.

Намаляват на 9% ДДС-то за храната за вкъщи

Намаляват на 9% ДДС-то за храната за вкъщи

През пролетта за бранша беше направено изключение от ставката за бранша