News.bg започна поредица, представяща мащабно изследване на доктора по социология Теодор Дечев, посветено на особени форми на социално насилие, породени от икономическите кризи и сътресенията на пазара на труда

През 2009 г., човек би помислил, че Франция се намира в навечерието на революция или на гражданска война.

На 31 март 2009 г. (вторник), в завода на американската компания „Катерпилар" (американска корпорация за производство на строителна, селскостопанска и специализирана техника, както и на двигатели (за тежкотоварни машини, за морски съдове, двигатели за петролната и газовата промишленост и т.н.), световен лидер в този бранш) в Гренобъл, където се очаква да бъдат съкратени 600 работни места, работниците задържат четирима директори в продължение на 24 часа (Yann Le Galès, Le malaise des cadres de Scapa séquestrés dans l'Ain, "Le Figaro", 09. 04. 2009, http://www.lefigaro.fr/politique/2009/04/09/01002-20090409ARTFIG00293-le-malaise-des-cadres-de-scapa-sequestres-dans-l-ain-.php ).

Социалното напрежение в гренобълското предприятие, (което понася първите силни удари в историята си от 24 години насам), се изостря след 17 февруари, когато е обявен план за съкращаване на 733 работни места. Заплашвани са висши служители на компанията. На някои от тях са повреждани автомобилите и пукани гумите.

На 31 март 2009 г. във вторник, напрежението достига до най-високата си точка. Към 10 часа сутринта, директорът по човешките ресурси, отговарящият за социалните отношения и директорът, координиращ преструктурирането на предприятието, са принудени да търсят убежище в кабинета на генералния директор на „Катерпилар - Франция". Четиримата мъже заключват вратата, но работниците я отварят с шперц, влизат и ги задържат. Четиримата задържани са обиждани многократно. Все пак им е предложена храна.

Нощта минава трудно за четиримата задържани. Работниците непрекъснато удрят по вратите. Ехти рап, избран в случая за „революционна музика". Отнемат им телефоните - стационарни и мобилни.

Малко по-късно играта загрубява и преминава в открито тероризиране.

Работниците се сдобиват с домашните номера на задържаните и викат съпругите им. Съпругата на един от американските директори е заплашвана по телефона. Лист с домашните адреси на задържаните е пъхнат под вратата, като над всеки адрес са нарисувани череп и кости.

Задържаните чуват един от работническите ръководители да казва: „Добре ги стреснахме. Трябва да започнат преговори".

Четиримата директори са освободени на 01 април 2009 г. по обяд. Четиримата, заобиколени от цивилни полицаи и синдикалисти преминават през тълпата, която ги освирква. Един от тях е ударен през колената. Откарани са с автомобил в Дирекцията по труда на департамента, където същия следобед преговорите със синдикатите са подновени, все едно никога не е имало незаконно задържане.

Случаят на „социален тероризъм" в гренобълския завод на „Катерпилар" е забележителен и със своето продължение. Четиримата ръководни служители от „Катерпилар", незаконно задържани за 24 часа на 31 март 2009 г., в сградата на предприятието, внасят жалба срещу неизвестен извършител за незаконно задържане. Това е първият публичен отпор срещу „социалното насилие" във Франция от началото на избухналата икономическа и социална криза.

Жалбите са внесени в сряда в полицейското управление в Гренобъл, посочва в-к „Дофин либере" на 24 април 2009 г. в своето петъчно издание:

„Четиримата служители са внесли жалба срещу неизвестен извършител, тъй като не са могли да научат имената на работниците, задържали ги в техния офис, нито да ги разпознаят с помощта на портиера", посочва източник на съда, допълвайки, че жалбата е в процес на предвижване (Caterpillar: les cadres séquestrés portent plainte, "Liberation", (Source AFP), 24. 09. 2009, http://www.liberation.fr/economie/0101563702-caterpillar-les-cadres-sequestres-portent-plainte ).

Друг съдебен източник обаче предлага по-интересна версия на поведението на жалещите се. Според неговата версия те са подали жалба срещу неизвестен извършител, защото не са искали да разкриват самоличността на работниците, които са ги задържали в кабинета им (Séquestration de patrons : Caterpillar porte plainte, Le Parisien, 24.04.2009, http://www.leparisien.fr/economie/sequestration-de-patrons-caterpillar-porte-plainte-24-04-2009-490572.php).

Вестник „Дофин либере" цитира също така и експерт - според журналистите „запознат със случая", който е колеблив в мнението си относно изхода от подобно дело. Според него задържаните директори са имали възможност за телефонни контакти с външния свят и от юридическа гледна точка не мога да бъдат смятани за арестувани или задържани. Неясен остава въпросът, какво разбира съответният специалист под „възможност за телефонни контакти", след като мобилните телефони са им били отнети, а стационарните - прекъснати.

Всъщност, не по-малко странно е, че задържаните висши служители, между които и генералният директор на „Катерпилар - Франция" - Никола Полютник (Nikolas Polutnik) не са потърсили намесата на силите на реда още преди да бъдат освободени от работниците на 1 април.

Нито едно от незаконните задържания, случили се в „Сони", в „Скапа"(„Scapa" - Производител на самозалепващи се ленти и филми за автомобилостроенето, за медицински и индустриални приложения.), в „3М" или в „Молекс" („Molex" - Производител на компоненти и кабели за електрониката.) не предизвика противодействие на официалните власти и не е наказано, въпреки призива на работодателите за проучване на всякакви възможности за търсене на съдебна отговорност.

Зачестилите прояви на „социално насилие" предизвикват бурни обществени дебати и президентът Никола Саркози отправя предупреждение, че подобна практика няма да бъде толерирана.

„Ние сме правова държава и аз няма да допусна подобни деяния. Разбираем е гневът на хората, но той би могъл да бъде укротен от отговори и резултати, а не с насилване на нещата и с деяния, които излизат извън закона" - декларира Никола Саркози при посещението си в департамент Буш дю Рон (Bouches-du-Rhône) в Южна Франция (Potier Samuel, Séquestration de patrons: Sarkozy ne "laissera pas faire", "Le Figaro", 07. 04. 2009, http://www.lefigaro.fr/politique/2009/04/07/01002-20090407ARTFIG00493-sequestrations-des-patrons-sarkozy-ne-laissera-pas-faire-.php ).

Задържането на директори на предприятия обаче продължава да бъде практика, независимо от заканите на президента на Френската Република. Въпреки предупреждението на Никола Саркози, около седмица по-късно, на 7 април 2009 г., работниците от завода на „Скапа" в Белгард-сюр-Валсерин (Bellegarde-sur-Valserine), който е пред закриване, задържат четирима директори на предприятието (Le Galès Yann, Le malaise des cadres de Scapa séquestrés dans l'Ain, "Le Figaro", 09. 04. 2009, http://www.lefigaro.fr/politique/2009/04/09/01002-20090409ARTFIG00293-le-malaise-des-cadres-de-scapa-sequestres-dans-l-ain-.php ).

Четиримата директори на британското предприятие „Скапа" - трима британци и един французин, са били задържани от работниците на 7 април 2009 г. (вторник) вечерта в една от сградите на предприятието, намиращо се в Белгард в департамент Ен (департамент в Източна Франция), близо до швейцарската граница. Това са Дерек Шеруин, директор на европейския клон на фирмата, финансовият директор и директорката на „Човешки ресурси" на „Скапа - Франция". Всички те са британци с изключение на генералния директор на „Скапа - Франция", който е французин.

Четиримата са работели във Валанс, административен център на съседния департамент Дром, където се намира централата на френския клон на фирмата, със седалище в Манчестър, за която работят около 1500 души по целия свят. Те са спонтанно задържани от работниците, когато са отишли на преговори, предвидени за 7 април 2009 г. след обед, по повод на определянето на обезщетенията на 60-тина работници, които е трябвало да бъдат съкратени според предварителния план.

Всъщност, на практика ръководството на „Скапа" е предвиждало закриването на завода в Белгард, в който са работели около 60 души. Посочената причина за това управленско решение е била „свиване на пазара с 50 процента през 2008 г.".

Четиримата задържани от работниците са освободени в сряда (8 април 2009 г.) след обед, малко преди да вземат участие по собствено желание в преговорите, провеждани в кметството.

Случилото се предизвиква задоволство сред работниците:

„Преговорите тръгнаха добре. Това, че седнахме около масата е напредък", заявява един от работническите несиндикални представители Жан-Жак Ван Слампрук при излизането си от кметството.

От британската централа на компанията „Скапа", са изразили своето несъгласие, мениджърите ѝ да стават жертви на подобна практика. „Ние знаем, че подобни деяния са честа практика във Франция, но не смятаме да оставим нещата така", заявява по телефона финансовият директор на компанията Ян Бушел (Yan Bushell) (Le Galès Yann, Le malaise des cadres de Scapa séquestrés dans l'Ain, "Le Figaro", 09. 04. 2009, http://www.lefigaro.fr/politique/2009/04/09/01002-20090409ARTFIG00293-le-malaise-des-cadres-de-scapa-sequestres-dans-l-ain-.php ).

Eскалацията на случаите на незаконни задържания  на работодатели от стачници и протестиращи във Франция продължава и през следващите седмици. Не се трогват от заплахите на президента Саркози и работниците от предприятието FM Logistic. На 16 април 2009 г. вечерта (22:02 часа местно време), електронният сайт на вестник „Фигаро" съобщава, че директорите на „Еф Ем Ложистик" (FM Logistic - ФОР & МАШЕ (FAURE & MACHET) - международна снабдителска мрежа, специализирана в предоставянето на услуги, вкл. и Hi-Tech - складиране, транспорт. ) са задържани цяла нощ от работниците си, след като обявили, че предприятието ще бъде затворено през 2010 г.

Във Воапи (Woippy en Moselle) - департамент Мозел (департамент в Североизточна Франция), около стотина служители на фирмата протестират срещу условията при които ще се извършват съкращения. Ръководството на веригата FM Logistic, смята да измести дейността си от Мозел в Малайзия през 2010 г. Това би трябвало да доведе до ликвидирането на 489 работни места във Франция.

Стачниците са очаквали упълномощени лица, с които да преговарят:

„Ние помолихме да бъдат изпратени упълномощени лица, с които да седнем на масата за преговори в петък сутринта", казва Ахмед Биру (Ahmed Birrou), синдикален представител на Генералната конфедерация на труда (CGT). Биру обявява и исканията на стачниците - помощ за постигане на трудова мобилност и парично обезщетение в размер на една месечна заплата за всяка прослужена година.

Следвайки утвърдилата се схема на нагнетяване на напрежение и на нажежаване на отношенията между стачници и работодатели, се стига до поредното незаконно задържане.

Точната рекапитулация на случая е, че работниците от предприятието „Фор&Маше" във Воапи, задържат трима членове на директорския съвет, между които директора на предприятието и ръководителката на отдел „Човешки ресурси" (Trois directeurs séquestrés par des grévistes en Moselle, "Le Figaro", 16. 04. 2009, http://www.lefigaro.fr/societes/2009/04/16/04015-20090416ARTFIG00643-trois-directeurs-sequestres-par-des-grevistes-en-moselle-.php ). Петима директори са задържани в конферентната зала на предприятието от сутринта на 16 април 2009 г. В края на деня две жени от задържаните са пуснати да се приберат.

От ръководството на „Фор&Маше" се държат изключително предпазливо. Те категорично отказват да приемат определението „отвличане", респективно „незаконно задържане" пред журналистите от „Фигаро" и твърдят, че в предприятието във Воапи цари „приятелска атмосфера".

От парижката дирекция „Човешки ресурси" поемат ангажимента да командироват още на следващия ден - 17 април 2009 г., свой упълномощен представител, който да разреши конфликта.

Към общия фон на социално напрежение и насилие се прибавя още един случай с едногодишна давност. На 15 април 2009 г., регионалното радио "Plein Air" съобщава, че Майк Бейкън (Mike Bacon), бивш британски директор на френския клон на BRS, който се е опитал една година по-рано (през февруари 2008 г.) да изнесе предприятието от Девесеи (Devecey) в Словакия (виж по-горе), пренебрегвайки френските закони и без да информира работниците си, се явява пред съда в Безансон по обвинение в злоупотреба със социалните осигуровки, банкрут и кражба - отклоняване на средства (Radio "Plein Air", (регионално радио), 15.04.2009, http://www.pleinair.net/detail_48_29163-BRS-Devecey-Mike-Bacon-devant-la-justice.html ).

Случаят се следи както от регионалните медии, така и от националните. Телевизионният канал France 3 тръби: „Предприемачът престъпник от Девесеи - пред съда".

Според France 3, на 15 април 2009 г. (сряда), бившият английски директор на бившето предприятие BRS е бил изправен пред изправителния съд в Безансон за „злоупотреба със социални блага" (France 3, 16.04.2009 г. (телевизионен канал), http://bourgogne-franche-comte.france3.fr/info/39207567-fr.php ). Прокурорът е поискал за Майк Бейкън една година затвор (условно), 10 000 евро глоба и забрана да управлява предприятие (фирма) в продължение на 10 години.