92 полицаи започнаха акция от 08 часа тази сутрин в Разград, съобщиха от прокуратурата. Направени са пет контролно-пропускателни пункта на входно-изходните артерии на града. Проверява се всеки шофьор и неговите пътници. Има един арестуван. Целта е активен контрол на поведението на шофьорите, уверяват от прокуратурата.

В акцията участват 22 автомобила,4 мобилни групи и 92 полицаи, съобщиха от държавното обвинение.

Малко по-късно от прокуратурата заявиха, че са проверени 128 коли и 186 души. Имало установени 29 нарушения на Закона за движение по пътищата, връчени са 3 наказателни постановления, както и 38 електронни фиша.

"Профилактирано е 1 лице с неприключени 2 наказателни производства спрямо него и други 8 лица с взети мерки за неотклонение спрямо тях. Образувано е 1 бързо производство за извършена кражба в гр. Лозница", пишат от прокуратурата по обяд и уверяват, че полицейската операция продължава на територията на гр. Разград.

Полицаите са под ръководството на Окръжната прокуратура. Акцията е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев за противодействие на конвенционалната престъпност и за намаляване на пътнотранспортните произшествия.

Претърсват два адреса в Разград. На територията на областния център работят четири мобилни групи. Извършват се действия по профилактика и превенция на активния криминален контингент.

"МПС-тата се проверяват относно техническа изправност, наличие на технически преглед, гражданска отговорност. Извършват се проверки на превозваните вещи със съмнителен произход нерегламентирани товари и спазване на ЗДвП. Особено внимание се обръща на лицата с 2 и повече неприключили наказателни производства", пишат от прокуратурата.

От прокуратурата съобщават и за проведена полицейска акция в град Левски вчера, 25 февруари, където са арестувани петима души. Проверени са четири адреса и са били изградени два контролно-прокускателни пункта.

Акцията в град Левски вчера била мотивирана като специализирана операция за противодействие на битовата престъпност, наркоразпространението и пътно-транспортния травматизъм. Проверени са 52 коли и 78 лица в тях, при което са съставени 11 акта за нарушения на Закона за движение по пътищата. Има 3 акта за нарушения на Закона за личните документи. "Профилактирани са 22 лица от криминалния контингент. Образувани са две досъдебни производства и едно бързо производство", пишат от прокуратурата.

При мащабната полицейска акция в град Левски от кухнята на 32-годишен мъж са иззели полиетиленов плик с топче марихуана с диаметър около 3 см. Мъжът е арестуван за 24 часа, като е образувано бързо полицейско производство.

На улицата в град Левски вчера полицаите са спрели кола, управлявана от 20-годишна жена, у която е открит метаамфетамин. Тя също е арестувана и има досъдебно производство. 

Задържаха 9 души по време на спецакция във Варна

Задържаха 9 души по време на спецакция във Варна

Повдигнати са обвинения за грабежи, притежание на наркотични вещества

Припомняме, новият главен прокурор Иван Гешев обяви война на битовата престъпност.

В тази връзка над 400 души бяха проверени при акция срещу битовата престъпност в община Раковски. Село Стожер също бе блокирано от полиция.

На 6 февруари стана ясно, че 60 души са арестувани в село Розино. 11 задържани имаше и при спецакция в Белослав и село Синдел.

Акции срещу битовата престъпност имаше в Бургас, а също в Омуртаг и в Балчик.

Все по-често под прокурорско наставление полицията блокира различни населени места - врачанското село Малорад, силистренското село Айдемир, добричкото село Стожер.

Варна и Свищов също не бяха подминати от проверките за битова престъпност, акциите там бяха на 13 февруари.

На 20 февруари полицията блокира Благоевград.

Междувременно петима души бяха арестувани във Видинско с мотив - акция срещу битовата престъпност.

След множеството полицейски акции в страната на Общото събрание на адвокатите от 22 февруари 2020 г. приветствието на главния прокурор Иван Гешев бе посрещнато със смях и така и не бе изчетено.