Асоциацията на европейските журналисти - България призовава Върховна касационна прокуратура да обясни детайлите около проверката срещу двама журналисти от сайта Биволъ. Това стана ясно от съобщение на Асоциацията до медиите.

Те посочват, че в рамките на тази проверка, Асен Йорданов е разпитван над три часа от полицията.

По думите им когато се правят такива действия срещу журналисти трябва да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти.

В тази връзка от АЕЖ заявяват, че са направили няколко опита да се свържат с говорителя на Прокуратурата Румяна Арнаудова, но те са били безуспешни.

Според тях е много важно обществото да бъде информирано какво е престъплението, какъв е предметът на проверката и на какъв етап се намира тя.

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

В Демократичното общество разследващата журналистика помага законността

Те настояват да бъде оповестено какво е наложило двамата журналисти да бъдат разследвани от Върховна касационна прокуратура, както и на какво основание ВКП е иззела компетентността на районната или окръжна прокуратура за проверка по случая.

От АЕЖ задават още въпроса дали има значение, че посоченият като подател на сигнала, отрича да го е подавал.

Те искат още да стана ясно дали главният прокурор Сотир Цацаров е в течение на проверката и дали има отношение към нея.

От Асоциацията уверяват, че ще продължат да следят случая, за да бъдат спазени всички права на журналистите от Биволъ.

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Главният секретар на МВР и той научи от нас за инцидента, обясняват от АЕЖ

Припомняме, че на 14 септември стана ясно, че радомирски полицаи са задържали журналисти и адвокат при журналистическо разследване.

Тримата бяха отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследване за унищожаване на документи за измами с еврофондове.

От страна на полицията се отрича, че журналистите са били арестувани, въпреки констатациите както на Асоциацията на европейските журналисти, така и на омбудсмана Мая Манолова. Паралелно с това от "Бивол" твърдят, че дошлите на място полицаи дори само са способствали за доизгарянето на документите, т.е. за унищожаването на уликите.

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

Сигнал е подаден и от вицепремиера Томислав Дончев

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов два пъти вече подчерта, че не вижда за какво може да се иска извинение, както и оправда случая с липсата на информация от страна на полицаите, че към мястото пътуват журналисти.

По-късно стана ясно, че ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете по повод публикация в сайта "Биволь" - "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми".

Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове, по повод същата публикация, е постъпил от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор.

От АЕЖ тогава заявиха, че арестът на журналистите показва притеснителни дефицити в МВР. 

Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий

Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий

Шефът на ГДБОП не каза дали е готвен за главен секретар на МВР