Златомир Иванов - Златко Баретата не е бил ръководител на организирана престъпна група и не е търгувал с наркотици в периода от 2011 и 2013 г. в София и по Черноморието.

Това е изводът на Върховните касационни съдии в окончателната присъда по процеса срещу Баретата и още 9 други, сред които и нашумелия в последно време Ивайло Борисов - Ториното. Ториното също е оправдан напълно по решението на ВКС.

Ториното излезе от ареста

Ториното излезе от ареста

И четиримата обвиняеми са пуснати под различни парични гаранции

Златомир Иванов е оправдан и по обвинението за отнемане на чуждо имущество - мерцедеса, с който се яви в Съдебната палата, когато срещу него бе извършено покушение. Припомняме, в края на януари 2013 година на стълбите на Съдебната палата в центъра на София бе стреляно срещу Баретата от таванските помещения на кооперация. Тогава Златомир Иванов се яви в съда, за да обжалва присъдата си от 17 години затвор като ръководител на ОПГ и подбудител на убийството на Румен Стефанов. След обжалване присъдата му бе редуцирана на шест и половина години затвор. Самата присъда се оказа, че Баретата е излежал предварително, след ареста си през 2009 година и домашния арест през годините.

Официално: Златко Баретата си е надлежал присъдата

Официално: Златко Баретата си е надлежал присъдата

Златко Баретата беше задържан на 6 февруари 2009 година

Собственикът на автомобила пред съда заяви, че е предоставил доброволно на Баретата автомобила, въпреки че преди това пред полицаите е дал показания, че возилото му е било иззето с насилие.

Освен Златко Баретата и Ивайло Борисов - Ториното по делото за организирана престъпна група бяха съдени още 7 наркодилъри. Стефан Грозданов, Петър Цветанов, Тодор Цветанов, Тихомир Стоянов, Кристиян Лалев, Добромир Добрев и Галин Лазаров получават с решението на ВКС присъди от различен срок - от глоба в размер на 1000 лв. до 5 години лишаване от свобода..

Златомир Иванов, Ивайло Борисов, Златко Гочев, Тихомир Стоянов и Галин Лазаров са оправдани напълно по обвинението за участие в организирана престъпна група.

Свидетел срещу Баретата се жалва от полицейско насилие

Свидетел срещу Баретата се жалва от полицейско насилие

Заплашвали го с ток

Според ВКС обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за трайното сдружаване на оправданите лица, установяването на определена йерархична (което не е задължително) структура и разпределение на функциите, а съдът, въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано ги е оправдал. Също така съдебният състав на ВКС в окончателната присъда не приема касационния протест за допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата.

В решението на ВКС се подчертава, че с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства. "Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен" - пишат върховните съдии. Те обсъждат в мотивите си показанията на свидетелите с тайна самоличност, като приемат, че във въззивното решение няма избирателно кредитиране на показания в отделните им части, а съдът е дал вяра само на личните възприятия на тези свидетели.

Припомняме, Ивайло Борисов - Ториното се прочу и като шеф на гардовете, които пребиха спортист и приятелката му на Околовръстното. В последно време името му отново излезе в публичното пространство, след като бе арестуван и разпитван като заподозрян за отвличането на Андриан Златков през август 2017 г. Похитеният след 11 дни в плен и заплатен откуп беше освободен.