Мотивите на съда показват, че Александър Ваклин говори неистини. Това заяви отстранената заместник-кметица на "Младост" Биляна Петрова пред bTV. Тя получи разрешение от съда да наруши домашния си арест за четири часа, за да отговори на твърденията на бизнесмена.

Петрова подчерта, че в мотивите на съда за присъдата е посочено, че е обезпокоителен фактът, че Ваклин не си спомня с кого е говорил за въпросните 15 000 лева, както и че е говорил различни неща от свидетеля от ДАНС.

Тя изчете част от изтеклите записи с разговорите на Петко Дюлгеров и Александър Ваклин и отбеляза, че СРС-тата за първата част били укрити, а за втората били ясни.

Според Петрова това било съмнително, защото се укривали само неща в полза на двете подсъдими.

Тя съобщи, че Специализираният съд е изпратил имейл до редица лица с пълните мотиви за присъдата, а това било нарушение на закона, тъй като фигурирали личните данни на обвиняемите и на свидетели.

Александър Ваклин нямал проблем да се изправя очи в очи с Десислава Иванчева

Александър Ваклин нямал проблем да се изправя очи в очи с Десислава Иванчева

По думите му това безобразие е трябвало да бъде докладвано

Пуснала съм жалба до институциите, защото самият съд толкова грубо погазва всички закони, че аз се питам в каква държава живеем, посочи Петрова, допълвайки, че вече е подала иск в Страсбург за условията в ареста и за нарушените права при задържането ѝ.

Това ми е изключително неприятно, защото отново ще се налага данъкоплатеца да плаща грешки на властимащите, на които не им пука, обобщи Петрова. Според нея присъдата на първа инстанция е прекалено строга, като дори за убийство не давали толкова. Тя изрази мнение, че целта е да се отстрани "кметът на гражданите" от "Младост".

Относно своето предполагаемо помагачество тя бе категорична, че то не е нито ясно, нито доказано. Всичко е съшито с бели конци и с адвокатите ми ще се борим да го докажем на втора инстанция, посочи Петрова.

Припомняме, Спецсъдът осъди на 20 години затвор Десислава Иванчева и на 15 г. нейната заместничка Биляна Петрова за искане на подкуп от 500 хил. евро и получаване на 56 хил. евро от бизнесмена Александър Ваклин.

Допълнително Иванчева и Петрова са с наложени глоби съответно от 10 000 лв. и 15 000 лв.

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова
Обновена

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова

Веднага след присъдата Иванчева, Петрова и Дюлгеров са задържани

На 12 години затвор е осъден Петко Дюлгеров, който също трябва да плати глоба в размер на 12 000 лв. Обвинението се градеше на показанията на Петко Дюлгеров, който на 9 април се отказа от показанията си.

На 14 април се проведоха заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Дни преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Петко Дюлгеров много пъти лъган от бизнесмена

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Ваклин оцени Иванчева като самозабравил се велможа

Ваклин оцени Иванчева като самозабравил се велможа

Ваклин се свързал "междувременно" с прокуратурата и Дюлгеров